Recensie: 'Geheimen van de bestuurskamer'

In oktober 2019 is het boek 'Geheimen van de bestuurskamer' verschenen, geschreven door Herman Daems, voorzitter van de Katholieke Universiteit Leuven en voorzitter van BNP Paribas Fortis. Voor de VTW heeft Carlo van Dijk, lid RvC UWOON, een recensie geschreven van dit boek. 

Een boek van een Vlaamse professor met als titel ‘Geheimen van de bestuurskamer’ doet direct verlangen naar een rustige plek om te lezen met een abdijbier bij de hand. Auteur prof. Herman Daems is een zeer ervaren bestuurder die zijn sporen heeft verdiend in wetenschap en bedrijfsleven. In tien hoofdstukken zet hij uiterst gestructureerd en zéér prettig leesbaar geschreven uiteen wat een bestuurder te wachten staat. Of dat nu is bij een beursgenoteerde onderneming, familiebedrijf of stichting. De auteur neemt – begrijpelijk – de Belgische situatie als uitgangspunt. Hinderlijk is dat allerminst; de lezer zal in plaats van ‘bestuurder’ als snel ‘commissaris’ gaan lezen.

De selectie van onderwerpen is te waarderen. Ondermeer context, agenda en verloop van een vergadering, rol van de voorzitter en rolverhouding tussen bestuurder en toezichthouder komen aan de orde. Daems kan veel zeggen met weinig woorden. Ook dankzij de mooie vormgeving van het boek heb je echt iets in handen.

Het wachten op Vlaamse gezelligheid en anekdotes is echter tevergeefs. Laat staan dat dit boek ‘geheimen uit de bestuurskamer’ zou onthullen. Daems presenteert een geordende stroom theoretische waarheden, maar daar blijft het dan ook bij. Of het moet zijn dat hij de lezer zijn klaarblijkelijk onverwerkte verleden met overheidsbemoeienis bij bestuurlijke benoemingen wilde opdringen. Om de zoveel bladzijden keert dat thema terug en krijgt de (Belgische) overheid weer een sneer.

Op de momenten dat de auteur wél even uit de theorie stapt en zijn eigen voorkeur ter sprake brengt, is de argumentatie weer wat mager. Je zou als lezer juist op zo’n moment net iets méér willen horen over de afwegingen en ervaringen die aan Daems’ voorkeur ten grondslag liggen. Conclusie is daarmee dat dit een prima basisboek is voor aspirant-toezichthouders die zich voor het eerst in corporate governance gaan verdiepen. Gevorderde commissarissen en op sappige verhalen beluste lezers komen met dit boek - ondanks de aanlokkelijke titel - niet aan hun trekken. Of het is vanwege dat abdijbier…

- Carlo van Dijk

 Herman Daems, Geheimen van de bestuurskamer (Lannoo, 263 pag.)

 


Terug