Provincies en gemeenten: 'Overdrachtsbelasting kwijtschelden om sociale voorraad Vestia te behouden'

De provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, de woningmarktregio’s Rotterdam en Haaglanden, de gemeenten Barendrecht, Brielle, Pijnacker-Nootdorp, Westland, Zuidplas en Bergeijk en Maaskoepel en Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden pleiten in een brief aan de verantwoordelijke ministers voor kwijtschelden van de overdrachtbelasting voor corporaties om de sociale voorraad van Vestia te behouden.

Namens deze partijen heeft de Zuidhollandse Gedeputeerde Anne Koning (PvdA, Wonen en Ruimtelijke Ordening) een brief gestuurd aan minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) en minister voor Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven (D66). Bij overname van het Vestia-bezit door andere corporaties betalen zij overdrachtsbelasting, wat neerkomt op 34 miljoen euro extra. Volgens de provincies, gemeenten, woningmarktregio's en sociale verhuurders komt dit voor corporaties over als een 'straf op goed gedrag'.

Lees hier de brief met de oproep aan de ministers (pdf)

Op 2 maart a.s. organiseert de VTW een ledenbijeenkomst voor toezichthouders bij de betrokken corporaties in de maatwerkgemeenten. Bestuurlijk regisseur Hamit Karakus geeft een toelichting op de stand van zaken met betrekking tot de bestuurlijke tafels in de maatwerkgemeenten. Betrokken leden zijn hiervoor reeds uitgenodigd. 


Terug