Symposium over rapport 'Kracht en tegenkracht' op 20 februari 2020

Namens de Autoriteit Woningcorporaties nodigt directeur Kees van Nieuwamerongen u van harte uit op het symposium over het rapport 'Kracht en tegenkracht' op 20 februari 2020.

‘Kracht en Tegenkracht’ heet het rapport dat de Aw eind september publiceerde. Het resultaat van een zoektocht naar mogelijke risico’s bij langzittende bestuurders. Uit het onderzoek blijkt dat niet de zittingsduur bepalend is voor mogelijke risico’s maar de mate van tegenkracht uitgeoefend door zijn/haar omgeving. Het rapport introduceert een nieuw woord: paradigmaverkleving.

Paradigmaverkleving ontstaat als een bestuurder niet meer leert, vasthoudt aan zijn/haar eigen overtuigingen, geen tegenspraak meer duldt en omringd is door gelijkgestemden. Niet alleen bestuurders kunnen verkleefd zijn, ook de interne en externe toezichthouders ontkomen daar niet aan. Dit heeft gevolgen voor het stelsel van checks and balances. Kunnen we nog wel vertrouwen op de tegenkracht van de RvC? En wat kan de Aw doen om de balans te herstellen?

Over deze en vele andere vragen die ‘Kracht en Tegenkracht’ oproepen, willen de Aw, VTW, NVBW en Aedes met u in gesprek. Dit doen wij op donderdag 20 februari 2020 in het Auditorium van de Vrije Universiteit Amsterdam. Onderzoeker Marilieke Engbers, houdt ons een spiegel voor en daagt ons uit open te spreken over onze verklevingen. Mede namens de VTW, NVBW en Aedes nodig ik u van harte uit voor deze interactieve bijeenkomst. Reserveer de middag (12:30 – 17:00) in uw agenda en in die van uw RvC/Bestuur.

Wees er snel bij: er is slechts ruimte voor een beperkt aantal personen. Inschrijven kan via de website van de VU (klik hier - let op! U kunt zich niet aanmelden via de VTW). De locatie is op loopafstand van NS-station Amsterdam Zuid. Maar er is ook voldoende parkeerruimte in de buurt.

Ik hoop u te ontmoeten op deze mooie bijeenkomst,

Kees van Nieuwamerongen
Directeur Aw

NB: bekijk hier de videocolumn van voorzitter Guido van Woerkom over het rapport 'Kracht en tegenkracht'


Terug