Toepassen nieuwe kleine ondernemersregeling per 2020? Meld u aan voor 20 november 2019!

Tientallen commissarissen bij woningcorporaties hebben met succes bezwaar gemaakt tegen de voldoening op btw-aangifte. Commissarissen zonder bevestiging van de Belastingdienst dat hun commissariaatswerk niet langer valt onder het btw-ondernemerschap, zijn hiervoor nog steeds btw-plichtig. Voor sommige van deze commissarissen biedt de nieuwe kleine ondernemersregeling (KOR) de mogelijkheid om vanaf 1 januari 2020 een vrijstelling van de btw-plicht te krijgen. Hiervoor moeten zij zich voor 20 november 2019 aanmelden bij de Belastingdienst.

De huidige KOR met de mogelijkheid tot administratieve ontheffing en korting op de btw wordt per 1 januari 2020 vervangen door de nieuwe KOR. U kunt dan kiezen voor een vrijstelling van de btw-plicht als u in Nederland bent gevestigd en uw omzet in een kalenderjaar niet hoger is dan € 20.000 (exclusief btw). Het gaat daarbij om uw totale btw-omzet als btw-ondernemer, dus niet uitsluitend om uw inkomsten als commissaris.

Gevolgen keuze voor nieuwe KOR
Kiest u er als commissaris voor de nieuwe KOR toe te passen, dan:

Of het voor u interessant is om mee te doen aan de nieuwe KOR hangt af van uw individuele situatie. Meestal is deelname interessant als u jaarlijks btw moet betalen. Meer informatie over de overwegingen die bij deze individuele keuze een rol kunnen spelen vindt u op de website van de belastingdienst.

Aanmelden voor nieuwe KOR
Om vrijstelling van de btw-plicht te krijgen is het nodig dat u zich voor 20 november 2019 aanmeldt voor de KOR via de website van de Belastingdienst. Wilt u na 1 januari 2020 deelnemen aan de KOR dan moet u zich uiterlijk 4 weken vóór de ingangsdatum van uw aangiftetijdvak aanmelden. 

Maakt u gebruik van de huidige KOR en heeft u geen brief van de Belastingdienst ontvangen over de nieuwe KOR maar wilt u wel vrijstelling van de btw-plicht per 1 januari 2020, meldt u zich dan ook voor 20 november 2019 aan. 

Meer informatie
Meer informatie over de nieuwe KOR kunt u vinden op de website:


Terug