Prinsjesdag 2019: minister Ollongren ontvouwt haar plannen voor de volkshuisvesting (+ reacties)

Het kabinet heeft bekend gemaakt welke plannen het heeft voor de volkshuisvesting in 2020. Een aantal maatregelen was al eerder uitgelekt. Minister Ollongren heeft op Prinsjesdag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de plannen. Het kabinet komt met:

Reactie VTW
Directeur Albert Kerssies is kritisch op de kabinetsplannen. 'Het kabinet spreekt wel over een wooncrisis, maar ze belijden dat vooral met de mond. Deze plannen zijn onvoldoende om uit deze wooncrisis te komen. De heffingen die aan de sector worden opgelegd, rijzen de pan uit. Deze maatregelen dragen maar voor een klein deel bij aan een goede oplossing.' De VTW vond de verhuurderheffing bij invoering in 2013 (link) al een slechte maatregel. Kerssies: 'Onze zorgen van destijds over de uitwerking van de verhuurderheffing zijn helaas uit gekomen.'
De VTW pleit daarom om de verhuurderheffing om te zetten in een investeringsfonds. Voorzitter Guido van Woerkom lichtte dit onlangs toe in zijn video column:

Op Prinsjesdag gaf beleidsmedewerker Hans Geurts een eerste reactie op de kabinetsplannen vanuit de Tweede Kamer:

Overige reacties
Marnix Norder, voorzitter van Aedes vindt het 'positief' dat het kabinet inziet dat de verhuurderheffing 'rampzalig' is geweest voor de woningbouw, maar zegt ook dat er meer nodig is. Norder: 'En snel: de wooncrisis is nu. Verlaag de belastingen voor woningcorporaties, zorg voor bouwlocaties en maak het mogelijk dat corporaties middenhuurwoningen kunnen bouwen.’  De reactie van Aedes. Ook heeft Aedes een uitgebreider overzicht van alle kabinetsmaatregelen geplaatst, onder meer over duurzaamheid en wonen en zorg. 

Tweede Kamerlid Paul Smeulders (GroenLinks) vindt maatregelen die het kabinet neemt, onvoldoende. 

PvdA, GroenLinks en de SP komen met de Algemene Politieke Beschouwingen met een linkse tegenbegroting. Eén de punten die zij hierin naar voren brengen is: 'Schaf de verhuurdersheffing bij extra bouw of verduurzaming af.' Hoe hun plannen er precies uit zien, is bij het publiceren van dit nieuwsbericht nog niet bekend. 


Terug