e-NIEUWS 22 februari 2019

Van de voorzitter: Duurzaamheid (video)

Voorzitter Guido van Woerkom gaat in zijn eerste video column in op de activiteiten van de VTW over duurzaamheid.

Lees verder

Zes regionale bijeenkomsten over duurzaamheid

In vervolg op de handreiking en op de succesvolle Themabijeenkomst Duurzaamheid van juni 2018 organiseert de VTW een zestal regionale bijeenkomsten (Drachten, Zwolle, Arnhem, Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam) over:

Lees verder

Proef verkorte procedure "fit & proper" toets van start

De Autoriteit Woningcorporaties start in het 1e kwartaal van 2019 een proef met een verkorte procedure in het kader van de toets geschiktheid en betrouwbaarheid ("fit & proper" toets). Deze proef is ontwikkeld in samenwerking met de VTW. Doel is om administratieve lasten te verminderen en aanvragen voor (her)benoeming sneller te laten verlopen. 

Lees verder

‘Bankwezen kan jaloers zijn op ons risicomodel’ - interview met Jo van Kalsbeek, bestuurder WSW

Jo van Kalsbeek, sinds april vorig jaar bestuurder bij WSW, is een nieuwkomer in de corporatiesector. Dertig jaar werkte hij in het bankwezen, bij ABN Amro. Volgens hem heeft de sector een degelijk model om financiële risico’s te ondervangen. ‘Het bankwezen kan jaloers zijn op ons risicomodel.’

Lees verder

Een frisse start in het voorjaar? Volg een masterclass bij de VTW Academie

Een frisse start in het voorjaar? Schrijft u zich dan nu in voor één van de masterclasses uit het opleidingsaanbod van de VTW academie! Er zijn nog enkele deelnameplekken beschikbaar voor verschillende masterclasses die plaatsvinden in de komende maanden!

Lees verder

Urgenda en 170 woningcorporaties: 100.000 huurwoningen verduurzamen én lagere energielasten

Vorige week hebben 170 woningcorporaties en Urgenda in een persconferentie een concreet aanbod gedaan aan het kabinet: 100.000 huurwoningen verduurzamen en huurders direct helpen aan een substantieel lagere energierekening. Door het geld van de verhuurderheffing hiervoor in te zetten, dragen de corporaties bij aan de klimaatdoelstellingen van het kabinet en gaan de huurders er op vooruit door minder te betalen aan energie.

Lees verder

Handreiking 'Toezicht in de praktijk' gepubliceerd

Gedurende 2018 zijn er 15 artikelen op onze website en in onze e-NIEUWS verschenen over 'Toezicht in de praktijk'. Auteurs Gerard Erents en Koos Parie behandelen hierin casussen die zij in hun jarenlange praktijk als bestuurder, toezichthouder en adviseur zijn tegengekomen. 

 

Lees verder

Corporaties: nieuwbouw huurwoningen in gevaar

Door stijgende bouwkosten en gebrek aan locaties kunnen woningcorporaties minder nieuwe woningen bouwen, blijkt uit een enquête onder 171 woningcorporaties door Aedes. Deze belemmeringen in combinatie met de steeds hogere belastingen voor corporaties brengen hun ambitie om de nieuwbouwproductie op te schroeven naar 34.000 sociale huurwoningen per jaar in gevaar. In 2018 werden zo’n 17.000 nieuwe huizen gebouwd. Dit schrijft Aedes op hun website. 

Lees verder