PE aanbod: RvC-voorzitters leren van en met elkaar in een begeleide intervisie- en leergroep

De VTW brengt graag PE-aanbod onder uw aandacht wat zich specifiek richt op RvC-voorzitters. Zij spelen immers een enorme belangrijke rol bij het goed functioneren van de RvC. Een van de initiatieven van PE-aanbod is de begeleide intervisie-en leergroep.

Twee groepen van RvC-voorzitters en bijna-voorzitters hebben inmiddels de volledige jaarcyclus van totaal  6 bijeenkomsten afgerond. Een derde intervisie- en leergroep is recent gestart onder begeleiding van coach en commissaris Ivone Bergsma. De deelnemers evalueren dit PE-aanbod als goed tot zeer goed. Ze zeggen veel aan de inhoud en aan de groepsdynamiek te hebben gehad om hun verantwoordelijkheden als RvC-voorzitter nog beter te kennen en in te vullen. Begeleide intervisie is een vorm van collegiaal consult, waarbij de deelnemers hun vraagstukken met elkaar kunnen bespreken. Intervisie is ook een goede methode om de kunst van open vragen stellen te verfijnen.

Doordat de vraagstukken door de deelnemers op een systematische wijze worden onderzocht, halen alle deelnemers voor zichzelf herkennings- en leerpunten uit. In een volgende bijeenkomst wordt nog teruggekeken naar de opgedane ervaringen en leerpunten van de vorige bijeenkomst, hierdoor kan een deelnemer extra verduidelijking of ondersteuning van de groep krijgen.

Daarnaast komen tijdens iedere bijeenkomst thema’s aan bod die specifiek met de taak en de rol van de RvC-voorzitter te maken hebben.
Doordat de groep regelmatig (in totaal 6 keer gedurende een periode van 1 jaar) bij elkaar komt,  ontstaat een ‘leer community’. De deelnemers willen graag van elkaar leren hoe men de voorzittersrol invult en uitoefent. Soms gaat het om hele praktische vraagstukken, zoals hoe bereid je op een goede manier de agenda voor met het bestuur, welke manieren zijn er om vergaderingen te evalueren.

Maar meestal gaat het om wezenlijke vraagstukken die te maken hebben met de wijze hoe je je rol als voorzitter invult, en de impact hiervan op de ander(en) en op het functioneren van de RvC. Voor meer informatie kunt u terecht bij info@ivonebergsma.nl, tel nr 06-55366079.


Terug