10 Genomineerden voor VTW-Berenschotprijs voor beste RvC jaarverslag

Tien RvC's maken kans op de VTW-Berenschotprijs voor het beste RvC jaarverslag 2017. Prijzen voor de top 3 worden in de Algemene Ledenvergadering van 27 november a.s. uitgereikt. De 10 genomineerden zijn, in alfabetische volgorde:

- Area, Uden
- Baston Wonen, Zevenaar
- De Alliantie, Hilversum 
- Haag Wonen, Den Haag
- Sint Trudo, Eindhoven
- Woningbouwvereniging Arnemuiden
- Woondiensten Aarwoude-Woubrugge
- Wooninc., Eindhoven
- Wooninvest, Voorburg
- Woonkracht10, Zwijndrecht

Analyse Berenschot
De VTW staat voor professioneel intern toezicht op woningcorporaties vanuit passie voor de volkshuisvesting. Daar hoort ook een transparante verantwoording in het jaarverslag bij. Hoe heeft uw raad toezicht gehouden? Welke keuzes zijn gemaakt en waarom? De VTW heeft de jaarverslagen van alle leden verzameld en door Berenschot laten analyseren. [noot: niet alle jaarverslagen waren digitaal beschikbaar. Een enkele corporatie heeft aangegeven niet deel te willen nemen]
Berenschot gebruikt voor hun analyse een speciale methodiek, die elk jaar verder verfijnd wordt. Lees meer over de methodiek in het artikel 'Digitaal over taal; een technologische analyse van RvC jaarverslagen' (Sprenger, Joormann, Stam, Goed Bestuur en Toezicht). De VTW handreiking 'Het verslag van de RvC' vormt de basis voor de analyse. Deze handreiking wordt momenteel geactualiseerd en is tijdelijk niet downloadbaar.

Oordeel vakjury
Uit de analyse zijn de 10 bovenstaande genomineerden voortgekomen. Vervolgens is een vakjury aan de slag gegaan met het lezen van deze jaarverslagen om tot de uiteindelijke top 3 te komen. Hierbij let de jury onder andere op leesbaarheid en transparante verantwoording. De jury bestaat uit:
- Eelkje van de Kuilen (voorzitter), advocate en partner bij AKD Advocaten, notarissen en belastingadviseurs. Eelkje is gespecialiseerd in de Woningwet.
- Ronald Paping, wethouder in Arnhem voor GroenLinks. Hij heeft o.a. volkshuisvesting in zijn portefeuille. Hiervoor was hij jarenlang directeur van de Nederlandse Woonbond.
- Peter Hendriks, onderzoeksjournalist bij Follow the Money. Peter schrijft o.a. over vastgoed en woningcorporaties. 


Terug