Corporaties vanaf 5.000 vhe krijgen een OOB status

Minister Hoekstra van Financiën heeft besloten dat woningcorporaties met meer dan 5.000 verhuureenheden de status van een “Organisatie van Openbaar Belang” (OOB) krijgen. Dit heeft gevolgen voor de jaarrekeningcontrole en de samenwerking met accountantsorganisaties. De regels voor organisaties met een OOB status zijn ingrijpend: corporaties mogen niet hetzelfde accountantskantoor inschakelen voor advies én voor de controle van de jaarrekening. Er zijn momenteel maar 9 accountantsorganisaties die bevoegd zijn om de jaarrekening van organisaties met een OOB status te controleren. Aedes verwacht dat dit het voor corporaties nog moeilijker maakt om een geschikte accountant te vinden. De ingangsdatum van de maatregel is nog onbekend.
 
‘Het was beter geweest als de OOB status was ingegaan vanaf 10.000 vhe,’ zegt directeur Albert Kerssies. ‘Daar hebben we als VTW ook herhaaldelijk voor gepleit. Bij de OOB status denk je eerder aan systeembanken en pensioenfondsen en niet zozeer aan woningcorporaties. Op zich is het al een verbetering dat de minister de OOB grens heeft opgetrokken van de oorspronkelijke geplande 1.000 vhe, naar 2.500 en nu dus naar 5.000 vhe. We vinden het een gemiste kans dat de grens niet alsnog naar 10.000 vhe is gegaan.’

In totaal krijgen 143 woningcorporaties de OOB status. Daarnaast geldt het besluit van de minister voor netbeheerders, grote pensioenfondsen en instellingen voor wetenschapsbeleid: de KNAW, KB en NWO.


Terug