Masterclasses VTW Academie

Gun uzelf nieuwe kennis en een kans om andere commissarissen te ontmoeten en schrijf u nu in voor de masterclasses van dit najaar. Voor de volgende masterclasses zijn nog deelnamemogelijkheden:

Ontwikkelen en beheren van woonvormen voor bijzondere doelgroepen
Deze masterclass neemt u mee naar de ontwikkelingen op het gebied van zorg en de woonvormen die daarvoor bestemd zijn. Dat gaat over de strategische aspecten van het “traditionele” zorgvastgoed, maar vooral ook over de impact van bijzondere woonvormen op uw portefeuille, exploitatie en huurders.

Sturen op cultuur en gedrag
Deze masterclass biedt inzicht en duiding in het gedrag van anderen, het eigen gedrag mede gekoppeld aan uw moreel kompas. Het gaat in op dilemma’s en praktijkvoorbeelden ten aanzien van signalen waar je als commissaris mee te maken kunt krijgen. Ook andere bronnen, naast de bestuurder zelf en de duiding van de daaruit voortkomende signalen komen aan de orde.

Effectieve communicatie in de boardroom
Tijdens deze masterclass worden tactieken en technieken aangereikt om de communicatie tussen toezichthouder en bestuurder en tussen toezichthouders onderling verder te professionaliseren en om op constructieve wijze regie te nemen. Deelnemers krijgen praktische handvatten en persoonlijke tips, mede gevoed door reflectie op situaties uit de praktijk en korte oefeningen.

De RvC, de accountant en de auditcommissie
Specifiek voor commissarissen die hun kennis willen verdiepen van de zich ontwikkelende taken van de accountant en de wet en de wet- en regelgeving waarop die gebaseerd zijn.

Goed toezicht verdient goede ondersteuning
Deze masterclass is gericht op de inhoudelijke ondersteuners van Raden van Commissarissen.
Tijdens de bijeenkomst staan we stil bij de centrale vraag: Wat wordt in de toekomst door de Raad van Commissarissen qua ondersteuning gevraagd, zodat deze effectiever kan opereren. Onder andere komen aan de orde: ontwikkeling vak ondersteuner; van secretaris naar governance geweten en de Governancecode Woningcorporaties.

Teamvorming van de Raad van Commissarissen
In deze masterclass komt aan de orde hoe de complementariteit binnen de raad optimaal kan worden benut en wat dat vraagt van de leden van de raad. U krijgt een beeld van de invulling van situationeel toezicht en de interventies die de raad kan plegen om ‘op te schakelen’ indien nodig. Ook wordt goed stilgestaan bij de onderlinge rolverdeling, zowel intern als extern gericht. Tot slot krijgt u – mede aan de hand van casuïstiek – handvatten om in een vroegtijdig stadium te kunnen beoordelen of er sprake is van veranderend gedrag van de bestuurder (‘derailers’) en hoe u daar als RvC het beste mee om kunt gaan.

Toezicht op strategievorming in de volkshuisvesting
In deze masterclass wordt uiteraard ook stilgestaan bij de rolneming van de RvC. Wanneer is de RvC in het strategietraject in beeld? Hoe acteert de raad dan? Hoe kan de raad een waardevolle sparringpartner zijn? Wie bepaalt uiteindelijk de hoogte van de lat?
Daarnaast komen aan de orde: modellen voor het kijken naar en nader invullen van een toekomstgericht businessmodel en methodiek van scenarioplanning.

Voor deze masterclasses ontvangt u per masterclass 5 PE-punten.

Wilt u meer informatie over de masterclasses en over deelname? Bezoek eens de
website: www.vtw-academie.nl


Terug