Toezicht in de praktijk casus 10: De stoel van de bestuurder

 

In een reguliere vergadering van de RvC wordt de RvC door de bestuurder geïnformeerd dat hij rond is met een voorgenomen activiteit - waarvan u op de hoogte bent - en dat hij binnenkort start met de verdere uitwerking. U bent al enige tijd commissaris, kunt de consequenties goed overzien en vindt het erg onverstandig om door te gaan. U kunt uw medecommissarissen overtuigen van uw standpunt.
De bestuurder houdt echter voet bij stuk en stelt dat dit geheel binnen zijn mandaat ligt. Het verwijt valt dat de commissarissen "op zijn stoel gaan zitten."

Wat nu?

Natuurlijk is dit een uitzonderlijke situatie. Maar het kan voorkomen. En wat dan? Als de hele raad tegen een voorgenomen besluit is en de bestuurder wil doorzetten is er een groot probleem. Het feit dat het onderwerp kennelijk geen goedkeuring vooraf vraagt - de bestuurder noemt dat in deze casus "binnen zijn mandaat" - doet niet ter zake. Ook (alle) andere bestuursbesluiten vragen namelijk formeel om goedkeuring en meestal gebeurt dat achteraf met het goedkeuren van de jaarstukken. En de vraag waar de raad nu wel of niet "over gaat" is simpel te beantwoorden: de raad gaat overal over, maar bemoeit zich lang niet overal mee zolang de bestuurder goed functioneert.

Als een raad echter oprecht en weloverwogen vindt dat een voorgenomen bestuursbesluit schadelijk is voor de reputatie of continuïteit van de corporatie en het ook nog onverantwoord vindt om het besluit door te laten gaan en goed te monitoren, dan rest de raad niet anders dan in te grijpen. Als de bestuurder in zo'n geval niet bijdraait, kan de raad niet anders dan overgaan tot ontslag. En natuurlijk pas als iedereen zijn best heeft gedaan om tot een vergelijk te komen. 

Bent u een andere mening toegedaan? Laat het weten via bureau@vtw.nl. 


Terug