Interview RvC Woonborg - 'Een mix van spel en goede gesprekken'

Voorzitter Emme Groot en vicevoorzitter Annette Stekelenburg van de RvC van corporatie Woonborg kunnen het iedereen aanraden: speel tijdens een RvC-bijeenkomst over een thema eens Monopoly met straten uit het werkgebied van de corporatie in plaats van alleen te luisteren naar presentaties met PowerPoint. "We hebben inhoudelijke gesprekken gevoerd, en het was echt leuk."

Tekst: Lisette Vos

De verrassing was groot voor de voltallige RvC van corporatie Woonborg toen de commissarissen hoorden wat manager Woondiensten Thea Lourens-Nicolai in petto had voor de RvC-bijeenkomst over wonen. Geen presentaties dit keer: alle leden van de RvC kregen een uitnodiging om -  samen met de medewerkers van het team Woondiensten - mee te doen aan het monopoly-spel, met straten uit het werkgebied van Woonborg.

Van renovaties tot huurders met schulden
De corporatie heeft zo'n 4.800 woningen in de gemeenten Aa en Hunze, Haren, Noordenveld en Tynaarlo. De afdeling Woondiensten had voor het Monopoly-spel straten uit het werkgebied geselecteerd waarin relevante zaken voor huurders spelen, zoals renovaties, huurders met schulden en bewonersparticipatie. Tijdens het spel kwamen de gesprekken tussen de commissarissen en medewerkers vanzelf op gang. "Het Monopoly-spel leverde ons meer informatie op dan een middag naar presentaties luisteren," aldus Groot en Stekelenburg.

Huursubsidie terugbetalen
Het Monopoly-spel van Woonborg, dat gespeeld werd met een grote blauwe dobbelsteen, heeft - net als het "echte" spel - ook een kanskaart en een algemeen fonds-kaart. Op één van de kaarten uit het spel is bijvoorbeeld te lezen "U heeft te veel huurtoeslag ontvangen, u moet het bedrag terugbetalen." Stekelenburg: "Dan ging het gesprek onder meer over wat zoiets voor een huurder kan betekenen."

Aanrader
De RvC kijkt met een positief gevoel terug op de levendige bijeenkomst. Stekelenburg: "Ik vind het echt een aanrader voor andere RvC's. Je kijkt echt een mooi inkijkje in de organisatie en het werk van de medewerkers. Zij weten wat er speelt."

Initiatief vanuit organisatie
RvC-voorzitter Emme Groot is ook zeer te spreken over het initiatief vanuit de organisatie om het Monopoly-spel te organiseren. Volgens hem is het een fantastische manier om op een gelijkwaardige manier met de medewerkers van Woonborg in gesprek te gaan. "Als de RvC op bezoek komt, kan dat best spannend zijn. Het spelelement slecht de drempels die er niet hoeven te zijn, maar die er vaak wèl zijn. De sfeer was heel ontspannen."

Leuk
De bijeenkomst duurde van 13 uur tot 17 uur, de tijd vloog voorbij. "We hebben waardevolle informatie gekregen. Maar het was ook écht leuk. Natuurlijk hebben we als RvC een verantwoordelijke taak. Maar werk mag ook leuk zijn."


Terug