Evaluatie Woningwet - welke knelpunten ervaart u?

Welke knelpunten ervaart u als toezichthouder door de invoering van de Woningwet? Geef ons uw concrete voorbeelden van wat er volgens u aan de wet zou moeten worden aangepast.
Het ministerie van BZK is bijna klaar met de eerste fase van de Evaluatie Woningwet. Eind juni is de data- en gegevensverzameling door het ministerie en de onderzoeken door ABDTOPCONSULT en Companen afgerond. Na de zomer begint de tweede fase, die van de duiding en conclusies. In november stuurt de minister volgens planning een beleidsbrief aan de Tweede Kamer.

Enquête en onderzoek
Het ministerie heeft aan ABDTOPCONSULT gevraagd onderzoek te doen naar het functioneren van het extern toezicht en de relatie tussen WSW en Autoriteit Woningcorporaties. Ook de verhouding extern-intern toezicht is aan de orde gekomen. De onderzoekers hebben interviews gehouden met verschillende actoren, waaronder bestuursleden en directie van de VTW. 

Daarnaast heeft onderzoeksbureau Companen een enquête uitgevoerd onder huurdersorganisaties, gemeenten, corporaties (bestuur en werknemers) en voorzitters van RvC's. De VTW heeft alle voorzitters de link naar de enquête gestuurd. De enquête is door meer dan 80 voorzitters - soms in samenspraak met de bestuurder - ingevuld. 

VTW en de Evaluatie
De VTW heeft een werkgroep ingesteld van leden om de evaluatie vanuit de vereniging te begeleiden. Zij hebben ook een actieve rol gespeeld in de vragenlijsten rond de enquête en veel nuttige input gegeven. De werkgroep zal ook in de tweede fase het proces nauw blijven volgen. 

Daarnaast hebben we in drie regionale bijeenkomsten met veel leden gesproken over de evaluatie en welke knelpunten onze leden ervaren.

Concrete voorbeelden
Hoe meer input en concrete voorbeelden we krijgen, hoe beter. In november 2018 gaat de Tweede Kamer kijken naar de beleidsbrief van de minister en haar voorstellen om de Woningwet te wijzigen. Om uw belangen zo goed mogelijk te behartigen in het wetgevingstraject, zijn we als beroepsvereniging op zoek naar concrete voorbeelden van knelpunten in de Woningwet. Wat moet er volgens u absoluut anders en waarom? Wat kan er nog verbeterd worden? We horen het graag! Stuur uw reactie naar Hans Geurts, beleidsmedewerker Public Affairs en Communicatie via h.geurts@vtw.nl. 


Terug