Dit jaar evalueert het ministerie van Binnenlandse Zaken de herziening van de Woningwet. De VTW maakt, samen met andere belanghouders, deel uit van de klankbordgroep. Insteek van de evaluatie: zijn de beoogde doelen en effecten van de wetswijziging uit 2015 bereikt?
Tekst: Lisette Vos
In de Herzieningswet staat dat de wijzigingen van de Woningwet binnen drie jaar na de invoering op 1 juli 2015 moet worden geëvalueerd. Dat is snel, stelt projectleider Gabrielle van Veen van het ministerie BZK, tegelijkertijd waren de wijzigingen ingrijpend voor de corporatiesector. "Het kan dus zeker geen kwaad om nu al te onderzoeken of de herziene wet functioneert zoals beoogd is." En voegt ze eraan toe: "Het gaat niet om een evaluatie van hoe de sector functioneert."
Onderzoek in fasen
Doel van de herziening van de Woningwet is onder meer verbetering van governance en (intern) toezicht. De evaluatie bestaat uit twee fasen. Het ministerie verzamelt gegevens die corporaties al hebben aangeleverd, zoals het aantal aanvragen voor de fit & proper toets en meldingen aan Meldpunt Integriteit. Een extern bureau onderzoekt de manier waarop extern toezicht is ingericht. Tot slot houdt een extern bureau enquêtes onder én gesprekken met belanghouders, onder wie commissarissen. In de tweede fase volgt duiding van de resultaten en conclusies.
Projectleider Van Veen van het ministerie BZK roept iedereen die voor een gesprek of enquête benaderd wordt, op om mee te werken aan het onderzoek. "We willen zoveel mogelijk ervaringen met de wet horen."
Kritische kanttekeningen
De VTW heeft eerder al kanttekeningen bij de Woningwet geplaatst. Doel van de wet is om de positie van intern toezicht te versterken. In de praktijk blijkt echter dat de externe toezichthouder, de Aw, te veel op de stoel van intern toezicht gaat zitten. De administratieve lastendruk voor corporaties is - mede - hierdoor erg toegenomen. Daarnaast pleit de VTW voor meer ruimte en vrijheid voor de Raden van Toezicht bij corporaties waar het wèl goed gaat. De leden van de VTW kunnen nog hun eigen standpunt geven.
Klankbordgroep
Tijdens de evaluatie neemt de VTW met andere belanghouders, zoals VNG, Aedes en Woonbond, deel aan een klankbordoverleg waar de tussentijdse resultaten, de duiding en de conclusies aan de orde komen. Volgens projectleider Van Veen is het belangrijk dat de sectorpartijen nauw bij de evaluatie worden betrokken. "We willen de juiste thema's in het onderzoek aan de orde stellen en de juiste vragen kunnen stellen. Ook zullen we bespreken om welke maatregelen de uitkomst van de evaluatie vraagt. Al kun je uiteindelijk over de duiding en conclusies met elkaar van mening verschillen."
Brief minister naar Tweede Kamer
De verantwoordelijkheid voor de evaluatie ligt uiteindelijk bij het ministerie van BZK. Minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, is bij wet verplicht om de herziening van de Woningwet te evalueren. Zij moet beoordelen of zij met beleidsvoorstellen, dan wel een wetswijziging komt. Naar verwachting stuurt de minister dit najaar de beleidsbrief over de evaluatie van de Woningwet naar de Tweede Kamer.
Werkgroep VTW
De VTW heeft een werkgroep ingesteld ter ondersteuning van de bijdrage in de klankbordgroep. Op donderdag 22 februari jl. organiseerde VTW een eerste ledenbijeenkomst over de evaluatie om input op te halen. Ook uw mening geven over de evaluatie? Er worden nog een aantal regionale ledenbijeenkomsten georganiseerd. U kunt ook contact opnemen met Hans Geurts, beleidsmedewerker Public Affairs, via h.geurts@vtw.nl of 06 46 87 99 28.
De Evalutie van de Woningwet heeft ook een eigen pagina op de website van de VTW.