Woningcorporaties zetten juridische stappen om kabinet te houden aan afspraken over aanpak wooncrisis

Aedes kondigt 8 mei aan dat ze namens woningcorporaties juridische stappen zet om het kabinet aan de afspraken te houden over de aanpak van de wooncrisis.

Het bevriezen van de huren van sociale huurwoningen heeft grote gevolgen juist voor woningzoekenden en huurders. Woningcorporaties kunnen de komende jaren veel minder nieuwe huizen bouwen en woningen isoleren, terwijl ze juist daarover afgelopen december afspraken maakten met minister Keijzer.

Huurbevriezing in 2025 en 2026 is een eenzijdige inbreuk van het kabinet op die afspraken, waardoor corporaties ze niet waar kunnen maken. Daarom sommeren zo’n 200 corporaties en Aedes minister Keijzer de afspraken alsnog na te komen. Zo niet, dan volgt een kort geding dat via de rechter af te dwingen. 

Aedes-voorzitter Liesbeth Spies: ‘Natuurlijk zijn wij voor betaalbare huren voor mensen die het financieel lastig hebben. Daarom hebben corporaties er de afgelopen jaren voor gezorgd dat huurders een steeds kleiner deel van hun inkomen aan huur kwijt zijn. Het kabinet kan beter heel gericht mensen steunen die het echt nodig hebben.

Het bevriezen van alle huren bij corporaties is contraproductief, want het betekent minder onderhoud en isolatie, en veel minder nieuwe woningen voor woningzoekenden. Als de huurbevriezingen doorgaan, kunnen we de komende jaren 180.000 minder nieuwe woningen bouwen, waar mensen met smart op zitten te wachten. Of 1.600.000 minder huizen isoleren, terwijl daardoor de energierekening van huurders daalt.’ 

Lees HIER het volledige persbericht van Aedes
Luister HIER de VTW Podcast Actueel - Huurbevriezingen met Liesbeth Spies en Egbert de Vries


Terug