Woningen met EFG-labels, hoe verder?

Om de energierekening van de huurders te verlagen en om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen, is in de Nationale Prestatieafspraken afgesproken om alle woningen met een EFG-label uiterlijk in 2028 uit te faseren.

En vragen corporaties geen huurverhoging voor isolatiemaatregelen. Zo ligt het (financiële) voordeel van verduurzaming vaak volledig bij de huurder. Corporaties zijn al goed op weg: het aantal EFG-labels is tussen 2022 en 2025 gedaald van 247.300 tot 142.900. In de kamerbrief Verduurzaming gebouwde omgeving van 7 maart heeft de minister van VRO de Tweede Kamer geïnformeerd over het voorstel voor de juridische borging van het uitfaseren van woningen met een EFG-label per 1 januari 2029. 

 

Juridische regeling voor uitfasering

Het voorstel voor de juridische borging, stelt dat er minimum energieprestatie-eisen voor huurwoningen worden opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Volgens deze energieprestatie-eisen mag geen enkele huurwoning vanaf 1 januari 2029 nog een EFG-label hebben. Met uitzondering van onder andere monumenten en woningen met een tijdelijk gebruik. Verder wordt huurregelgeving uitgewerkt, om de verhuurder beter in staat te stellen medewerking van de huurder te verkrijgen. Aedes krijgt regelmatig signalen dat corporaties problemen hebben met het verkrijgen van instemming van de huurder. We pleiten ervoor de regelgeving zodanig in te richten dat die enerzijds voldoende maatwerk geeft voor individuele gevallen en anderzijds voorkomt dat huurders te veel ruimte krijgen om verduurzaming van hun woning te weigeren.

De brief van 7 maart is een eerste voorstel aan de Tweede Kamer. De voorgestelde regeling moet op 1 juli 2026 worden vastgesteld en op 1 januari 2029 in werking treden. Hoewel er geen verhuurverbod komt, moeten verhuurders voor die tijd maatregelen nemen om ten minste label D te behalen. Gemeenten krijgen vanaf 2029 handhavingsinstrumenten, zoals dwangsommen, om naleving af te dwingen.

 

Uitzonderingen voor gemengde VvE’s

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 5 huurwoningen met een slecht energielabel deel uitmaakt van een VvE. Uit de Aedes-forecast blijkt dit percentage bij corporaties lager te liggen (10,5%), al is dit nog steeds een significant aandeel. In gemengde VvE’s is de besluitvorming rondom verduurzaming vaak ingewikkeld, omdat zowel de corporatie als de VvE een eigen proces doorloopt. Als het voor de verduurzaming van de EFG-appartementen nodig is om ook gemeenschappelijke delen aan te pakken, zoals de gevel of de kozijnen (als die als gemeenschappelijk zijn aangemerkt in de splitsingsakte), is een positief besluit van de VvE nodig. Als de VvE hiertoe niét besluit, komt de verplichting voor de verhuurder te vervallen.

Wat doet Aedes?

We snappen dat dit voorstel vragen kan oproepen. Aedes is betrokken bij de verdere uitwerking van het voorstel. Hierbij vragen we in ieder geval aandacht voor:

  • instemming van huurders bij verduurzaming.
  • de uitwerking van uitzonderingscategorieën die benoemd zijn, zoals VvE's, maar ook categorieën die nu nog niet genoemd zijn.
  • duidelijkheid rondom de handhaving. 

Hierover zullen we ook onze leden raadplegen. Zodra er verdere uitwerkingen zijn van (delen van) dit voorstel, brengen we corporaties op de hoogte. Intussen roepen we corporaties op om het tempo van het uitfaseren van EFG-labels vast te houden. 

bron: Aedes


Terug