VTW Winter lees- en boekenlijstLeest u graag? En wilt u tussen de gezelligheid van de feestdagen een goed boek of ander leesvoer bij de hand hebben? Het bestuur en het bureau van de VTW heeft een mooie shortlist voor u samengesteld.
Winterspecial Platform 31In de winterspecial 2024 van Platform31 vind je de belangrijkste kennisproducten van de afgelopen zes maanden, gebundeld per opgave. Verdiep je in publicaties, leer van praktijkvoorbeelden, luister naar podcasts of bekijk Webinars en tools. Klik HIER voor de winterspecial van Platform 31 bron: https://www.platform31.nl/artikelen/winterspecial-2024-het-beste-van-platform31/
De stad - Marcel van EngelenIn De Stad beschrijft Marcel van Engelen hoe Amsterdam vanaf een ‘naoorlogs dieptepunt’ eind jaren zeventig opkrabbelde ‘van een verloederde stad tot een gewilde metropool’. De lezer krijgt die verloedering in de eerste hoofdstukken stevig voorgeschoteld. Het liegt er niet om: bewoners waren massaal vertrokken. De Utrechtsestraat was domein van de heroïneprostitutie. Bedrijven verhuisden of gingen dicht, de scheepsbouw ging failliet, oude volkswijken waren verkrot. Van Engelen merkt fijntjes op dat de Czaar Peterbuurt in zo’n erbarmelijke staat verkeerde dat de film Ciske de Rat er in 1983 zonder veel aanpassingen aan het straatbeeld kon worden opgenomen – alsof het nog de armoedige jaren dertig waren. bron: https://onsamsterdam.nl/artikelen/recensie-van-krotten-naar-rolkoffers Rotterdam - Arjen van VeelenArjen van Veelen keert na twintig jaar terug naar zijn geboortestad Rotterdam. Hij is op slag verliefd: honderden culturen leven gebroederlijk naast elkaar, met de twinkelende torens van een wereldstad ertussen. Tot hij ziet dat hele buurten worden gesloopt, armen de stad uit worden geduwd en die torens alleen voor de rijken zijn. Hij ontdekt dat Rotterdam een metafoor is voor een wereld waarin alles in hokjes wordt gestopt. Waarin containers uit de haven het ritme bepalen, pakketjes de straten en de huizen vullen, en beeldschermen steeds meer tussen ons in komen te staan. Steeds meer dringt de vraag zich op: waar is de mens gebleven? Met Rotterdam schreef Arjen van Veelen een oproep tot onbeschaamde solidariteit. Een pleidooi om elkaar niet uit het oog te verliezen. En een ode aan de ingewikkeldheid, weerbarstigheid en inefficiëntie van het leven. bron: https://decorrespondent.nl/rotterdam De Verbindende Factor - Lydia van den OudenarenEen persoonlijk verhaal met lessen over de kracht van codeswitching op de werkvloer.
Lydia van Oudenaren had een ingewikkelde jeugd en groeide op in de lagere sociaal-economische klasse. In haar werk als adviseur en bestuurder merkte ze gaandeweg dat die moeilijke jeugd niet alleen een achterstand betekent, maar ook een voorsprong geeft. Ze is een voorbeeld van een 'codeswitcher': iemand die door eerdere levenservaringen kennis van verschillende sociale contexten heeft opgedaan, en daar nu soepel tussen kan bewegen.
|