Politiek nieuwsoverzicht 2 december 2024
Conflict dreigt tussen Kamer en Keijzer om betaalbaarheidseisen
De VTW Factsheet praat jou bij over alle voor de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) relevante politieke ontwikkelingen en mediaberichten. Met deze week onder andere:
Betaalbaarheid
Minister Keijzer dreigt in aanvaring te komen met de Kamer over de Wet versterking regie volkshuisvesting. Onlangs liet Keijzer tijdens het commissiedebat Woningbouwopgave doorschemeren aan de voorgestelde betaalbaarheidsnormen te morrelen als de sector haar kan overtuigen dat bouwprojecten niet meer rondgerekend kunnen worden. Momenteel voert ze hierover gesprekken met de sector, in aanloop naar de Woontop van volgende week.
De betaalbaarheidsnormen zijn echter vastgelegd in het regeerakkoord en coalitiepartij NSC vindt aanpassingen onbespreekbaar, zo liet Kamerlid Welzijn optekenen in FD. "Voor ons draait het om de betaalbaarheid voor gewone mensen. Niet voor investeerders", aldus Welzijn. Tijdens het debat liet ook PVV-Kamerlid Mooiman weten vast te willen houden aan de afspraken. Komende week zal tijdens het tweeminutendebat een Kamermotie worden ingediend die de minister dwingend oproept om zich aan de afspraken te houden en de kans is groot dat die motie daags voor de top zal worden aangenomen.
FD: NSC: ‘Minister mag niet morrelen aan betaalbaarheidseisen woningbouw’
Najaarsnota
In de Najaarsnota valt te lezen dat er op diverse onderdelen van de begroting sprake is van onderuitputting, oftewel dat het beschikbare geld niet wordt uitgegeven. Dit is onder andere het geval bij de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT) en de geplande uitgaven van het Rijksvastgoedbedrijf aan flexwoningen. Het overgebleven geld wordt onder andere ingezet voor de Transformatiefaciliteit en het Volkshuisvestingsfonds. Zo is aan de faciliteit 70 miljoen extra subsidie toegekend en het fonds een kleine 36 miljoen.
- Kamerbrief: Najaarsnota 2024
- Kamerbrief: Beleidsvoorstellen uit de 2e suppletoire begroting 2024 van H7 met CW 3.1. kaders
Moties aangenomen WGO Water
De twee relevante moties die werden ingediend tijdens de WGO Water zijn allebei aangenomen. Overzicht ingediende moties, inclusief oordeel kabinet:
Motie ChristenUnie (18) verzoekt de regering nieuwe waterrobuuste woningbouw en "drijvend wonen" langs de randen van het Markermeer, Gouwzee, IJmeer, Gooimeer en Eemmeer niet uit te sluiten maar mogelijk te maken, zonder dat de zoetwaterbufferfunctie te veel wordt aangetast; Op verzoek van de minister aangepast
Motie ChristenUnie (19) verzoekt de regering zich, in het belang van de voortgang van woningbouw, zodanig in te spannen dat het droogmalen van bouwputten mogelijk blijft, waaronder de mogelijkheid voor retourbemaling, en daartoe mogelijke belemmeringen voor toepassing van retourbemaling in overleg met de sector vast te stellen en weg te nemen; Oordeel Kamer
Relevante documenten:
Grondgebonden nieuwbouw
Om twee derde betaalbaar te bouwen is het een cruciale voorwaarde dat er tegelijkertijd voor 60 procent aan grondgebonden woningen wordt gebouwd. Dat valt op te maken uit een opiniestuk van WoningbouwersNL. Onderzoeker Jannes van Loon wijst daarbij naar de woningmarktverkenning van ABF Research die onlangs werd gepubliceerd. "Immers, als er niet voor de woonvoorkeuren gebouwd wordt, ontstaan er ook niet de door het model voorspelde verhuisbewegingen en komen er uiteindelijk minder dan twee derde betaalbare woningen vrij in de bestaande voorraad", aldus Van Loon.
Volgens hem wordt in de Wet versterking regie volkshuisvesting de fout gemaakt dat er veel te stringente regels worden opgelegd, terwijl de omstandigheden die de behoefte bepalen zeer onzeker zijn. Van Loon stelt bovendien dat er verkeerde indicatoren worden vastgesteld om de vraag te bepalen. In zijn artikel wijst op relevante factoren die tot een andere verdeling zouden leiden.
"Als er dus echt gebouwd zo worden naar de vraag lijkt een verdeling van 23% tot 30% sociaal, 0% tot 10% koopwoningen voor lage en middeninkomens, 5% tot 10% huurwoningen voor middeninkomens en de rest voor de vrije markt dus veel logischer. Dat is dus eerder minimaal 28% en maximaal 50% nieuwbouw voor lage en middeinkomens in plaats van twee derde", aldus Van Loon.
WoningbouwersNL: Jannes van Loon: Twee derde betaalbaar betekent ook 60% grondgebonden woningbouw
Het politiek nieuwsoverzicht wordt gemaakt in samenwerking met 1848.nl
Terug
|