Woonbond kritisch op begroting woonbeleid

Huren en geld De Tweede Kamer spreekt deze week over de financiële plannen voor het woonbeleid in 2025. De Woonbond is kritisch op onder meer de gevolgen voor de huurtoeslag.

In de begrotingsplannen die minister Keijzer van Volkshuisvesting naar de Kamer heeft gestuurd, staan belangrijke keuzes die effect hebben voor huurders. Zoals het budget voor de huurtoeslag, subsidies voor nieuwbouw en de inkomensafhankelijke huurverhoging. Na het debat en eventuele aanpassingen stelt de Tweede Kamer uiteindelijk de begroting vast.

Gevolgen voor huurders en woningzoekenden

In een brief aan de Kamerleden waarschuwt de Woonbond voor de gevolgen van deze begroting voor huurders en woningzoekenden. De bond roept onder meer op om het beloofde extra geld voor huurtoeslag niet uit te stellen.

Stel beloofde extra huurtoeslag niet uit

In het hoofdlijnenakkoord spraken de regeringspartijen af om 500 miljoen euro te investeren in de huurtoeslag, om armoede terug te dringen. Maar op Prinsjesdag bleek dat hiervoor maar 225 miljoen ter beschikking komt. Bovendien pas in 2026. De Woonbond dringt er bij de Kamer op dit volgend jaar in te laten gaan.

Stop inkomensafhankelijke huurverhoging

Wat verder opvalt in de begroting is dat de minister een ‘aanscherping van de inkomensafhankelijke huurverhoging’ voorstelt. De Woonbond is principieel tegen inkomensafhankelijke huurverhogingen. Wanneer dit beleid toch wordt voortgezet is de beste ‘aanscherping’ volgens de Woonbond: sta géén inkomensafhankelijke huurverhogingen toe als de huur al boven de sociale huurgrens ligt.

Aanbevelingen Woonbond

In de brief aan Kamerleden beveelt de Woonbond aan:

  • Verhoog het bestaansminimum structureel;
  • Laat de verhoging van de huurtoeslag al in 2025 in gaan, in plaats van pas in 2026;
  • Beperk de invloed van de Inkomensafhankelijke Huurverhoging (IAH);
  • Schaf de kostendelersnorm zo spoedig mogelijk af, om samenwonen te bevorderen;
  • Pak langdurige leegstand daadkrachtig aan, met fikse boetes op deze vorm van speculatie;
  • Verhoog de bouw van sociale huurwoningen structureel, door tot 2040 1,5 miljoen woningen te bouwen waarvan 40% sociale huur;
  • Zorg voor een krachtige Regiewet, waardoor álle gemeenten moeten bijdragen aan de bouw van sociale huurwoningen en gemeenten met relatief veel sociale huur niet gedwongen worden minder sociale huur te bouwen;
  • Maak structureel meer middelen beschikbaar voor nieuwbouw en gebiedsontwikkeling (waaronder infrastructuur);
  • Zorg dat corporaties worden vrijgesteld van de winstbelasting en de richtlijn voor belastingontwijking (ATAD)

Bron:Woonbond


Terug