Boekrecensie - Goed Fout: Een Les voor commissarissen in woningcorporaties

Onder leden is er een oproep gedaan om een recentie van het boek Goed Fout, geschreven door Amy Edmondson in te sturen. Wij mochten van Joris Arts, RvC-lid Woonwaard Noord-Kennemerland een recentie ontvagen. Hij legt graag aan u uit waarom dit voor commissarissen een lezenswaardig boek is.

In de wereld van wooncorporaties lijkt innovatie soms een trage golf in plaats van de storm die we nodig hebben. Terwijl we in de wereld om ons heen dagelijks voorbeelden zien van verduurzaming, digitalisering en eigen regie van klanten, blijft onze sector achter. Dat is zonde, want wij hebben net zo goed te maken met de toenemende druk op het klimaat, de arbeidsmarktkrapte en huurders die (terecht) veeleisender worden. Commissarissen hebben hier vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid een sleutelrol: wij kunnen het verschil maken door innovatie echt op de agenda te zetten.

Intelligente mislukkingen

Het gedachtegoed van Goed Fout sluit daar mooi op aan. Fouten maken, dat doen we allemaal. Zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Maar wat als blijkt dat het juist de kunst van het goed maken van fouten is dat ons verder kan brengen? Edmondson neemt ons mee in de wereld van intelligente mislukkingen en hoewel haar vele praktijkvoorbeelden vaak uit de medische wereld of de luchtvaart komen, is de relevantie voor commissarissen in woningcorporaties onmiskenbaar.

Cruciaal voor vooruitgang

Edmondson benadrukt dat niet elke misser gelijk is. Ze maakt onderscheid tussen ‘basale’ fouten, die voorkomen kunnen worden met de juiste zorg en aandacht en ‘intelligente’ mislukkingen, die voortkomen uit experimenteren op basis van reeds beschikbare kennis. Het zijn juist die intelligente mislukkingen die cruciaal zijn voor vooruitgang. Voor bestuurders en commissarissen van woningcorporaties ligt hier een belangrijke les. Innovatie in de sociale huursector kan niet zonder het nemen van risico’s. Het erkennen dat fouten onderdeel zijn van het leerproces, creëert een cultuur waarin bestuurders en commissarissen zich niet laten verlammen door angst voor mislukking. Een cultuur waarin nieuwe wegen kunnen worden ingeslagen.

Psychologische veiligheid randvoorwaarde voor goede fouten

Een centraal thema in Goed Fout is psychologische veiligheid. Dit concept verwijst naar een werkomgeving waarin medewerkers zich veilig voelen om fouten te melden en ideeën te delen zonder angst voor repercussies. Dit is belangrijk voor alle lagen van de organisatie, ook in de bestuurskamer! Het betekent dat er ruimte moet zijn voor open dialoog, voor het aankaarten van mogelijke problemen en voor het gezamenlijk zoeken naar oplossingen zonder dat men zich zorgen hoeft te maken over schuld of schaamte. Dit leidt niet alleen tot betere besluitvorming maar ook tot een cultuur van voortdurende verbetering. Commissarissen spelen hierbij een cruciale rol. Door actief een cultuur van psychologische veiligheid te ondersteunen, kunnen ze ervoor zorgen dat nieuwe initiatieven niet worden afgeremd door de angst om te falen.

Reminder voor commissarissen in woningcorporaties

Goed Fout is een boek dat ons uitdaagt om anders naar mislukkingen te kijken. Niet als het einde van de weg, maar als het begin van een noodzakelijk leerproces. Voor commissarissen in woningcorporaties biedt dit boek een krachtige reminder: innovatie en vooruitgang komen zelden zonder risico’s. Door een cultuur van psychologische veiligheid te bevorderen en fouten te zien als leermomenten, kunnen commissarissen helpen de weg te bereiden voor een toekomst waarin woningcorporaties blijven innoveren en excelleren.


Terug