Politiek nieuwsoverzicht 2 september 2024

De VTW Factsheet praat jou bij over alle voor de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) relevante politieke ontwikkelingen en mediaberichten.

Met deze week onder andere:

Verdeling

Twee economisch geografen van de Universiteit Utrecht schrijven in een opiniestuk in De Volkskrant dat de woningnood vooral opgelost kan worden door beter te verdelen. Zij kijken daarbij onder andere naar de bezettingsgraad en het aantal m2 per inwoner. Zij zien daarbij een belangrijke rol voor corporaties. "Met name in de corporatiesector kan een samenhangend pakket van maatregelen, waaronder voorrangsregelingen en seniorenmakelaars, huishoudens verleiden om te verhuizen en doorstroming op gang te brengen", zo valt te lezen.

Volkskrant: Opinie: Het woningtekort is niet het probleem, wel de verdeling

Herpakken regie

In een analyse van NEPROM wordt uiteengezet wat de verschillen zijn tussen Nederland en het VK in het kader van het herpakken van de regie op de woningmarkt. "De Nederlandse Wet versterking regie volkshuisvesting legt de basis voor een nauwere samenwerking tussen verschillende bestuurslagen, met behoud van enige mate van lokale autonomie. In het VK wordt daarentegen een strakke centrale sturing overwogen om de woningbouwdoelen te behalen. Voor projectontwikkelaars in beide landen betekent dit dat zij hun strategieën moeten afstemmen op de veranderende regierol van de overheid. Deze verschuivingen in het beleid vragen om een nieuwe manier van denken en werken in de sector", aldus Nicolette Zandvliet van NEPROM.

Het politiek nieuwsoverzicht wordt gemaakt in samenwerking met 1848.nl.


Terug