Boekrecensie - Het spel in de boardroom: een introductie in behavioral governance

Onder leden is er een oproep gedaan om een recentie van het boek het spel in de boardroom: een introductie in behavioral governance, geschreven door Jan Stolker in te sturen. Wij mochten van Marina Polderman, commissaris bij woningcorporatie l’escaut in Vlissingen een recentie ontvagen. Zij legt graag aan u uit waarom dit voor commissarissen een lezenswaardig boek is.

Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst commissaris werd was vakliteratuur over toezichthouden een fijne houvast om kennis te maken met de wondere wereld in de boardroom. Omdat ik in het dagelijks leven in de bibliotheeksector werk, hebben boeken altijd mijn bijzondere belangstelling. Ik nam me voor om goed bij te blijven en met enige regelmaat nieuwe publicaties over toezichthouden te lezen. Met een voorliefde voor psychologie was ik zeer benieuwd naar het dikke handboek ‘Het spel in de boardroom’ van Jan Stolker.

Jan Stolker is directeur van het Erasmus Governance Institute en docent bij de commissarisopleidingen. Dat hij veel kennis en ervaring meeneemt proef je op elke bladzijde. Het boek is prettig leesbaar geschreven. De keuze om governancevraagstukken vanuit een gedragsbenadering te bekijken is origineel en maakt dit boek een mooie toevoeging aan de al bestaande boeken over toezichthouden. De rijkheid aan onderwerpen is groot en zowel de profit als non-profit sector komt aan bod.

In het hoofdstuk over Governance in de non-profit sector is een hoofdstukje specifiek gewijd aan woningcorporaties: Van een krot naar een gezonde woning: governance in de socialewoningbouw. Ook onze eigen VTW wordt hier genoemd: “De Vereniging van Toezichthouders op Woningcorporaties stimuleert de overgang van een formele proces-georiënteerde governance naar meer participatief toezicht”. Elk hoofdstuk eindigt met reflectievragen die een goed vertrekpunt zijn voor een gesprek binnen de eigen RvC. Mijn advies: bespreek een eerstvolgende zelfevaluatie eens een paar van deze reflectievragen.

In zijn dankwoord schrijft Stolker dat het boek een groot project is geworden en dat behavioral governance eigenlijk over alles gaat. Knap hoe de auteur ondanks de grote diversiteit aan thema’s een rode draad weet vast te houden. Ook geeft hij aan dat het boek zeker nog niet af is. Ik teken alvast in voor een vervolg!

Tekst: Marina Polderman, commissaris bij woningcorporatie l’escaut in Vlissingen


Terug