Boekrecensie - Destructieve dynamieken (Hans van Dijk en Stefan Cloudt)

Onder leden is er een oproep gedaan om een recentie van het boek Destructieve dynamieken (Hans van Dijk en Stefan Cloudt) in te sturen. Wij mochten van Alice Jansen (lid RvC Zayaz en Thuisvester) een recentie ontvagen. Zij legt graag aan u uit waarom dit voor commissarissen een lezenswaardig boek is.

Negen problematische patronen in organisatie en hoe die te doorbreken. Interessant, dacht ik. Toen ik begon te lezen bekroop me al snel de vraag ‘wat moet ik hiermee als commissaris?’. De destructieve dynamieken die beschreven worden zijn zondermeer herkenbaar en toepasbaar in het dagelijks leven. Veel dingen wist ik ook al wel. Dat je beter in januari jarig kunt zijn als je topsporter wilt worden, dat wantrouwen een versterkende negatieve spiraal is in een organisatie en dat de rol die je vervult invloed heeft op het gedrag dat je vertoont. Toch stelde ik mezelf de vraag ‘wat moet ik hiermee als commissaris?’. En laat ik met die vraag, die automatisch opkomt, omdat ik een recensie schrijf voor commissarissen, nou precies in de destructieve dynamiek van verstarde rollen vervallen.

Mijn leergierige man die les geeft in bedrijfskunde stortte zich meteen vol op dit boek en verslond het. Het is immers een mooie spiegel voor je gedrag als mens in alle rollen die je vervult in het leven. Wat doe ik en wat voor gedrag roept dat op bij de ander? Elke destructieve dynamiek wordt getriggerd door een specifieke situatie die ons gedrag beïnvloed en stuurt. Zo leg ik vaak uit dat het zijn van toezichthouder uitnodigt tot ‘kritisch zijn’. Je bent immers de ‘tegenkracht’ en je ‘bewaakt de kwaliteit van de besluitvorming’. Maar kritisch gedrag voedt onzekerheid en het gevoel van incompetentie bij de ander, waardoor hij/zij mogelijk niet tot bloei en ontwikkeling komt.

Kortom, juist voor commissarissen is er alle reden om stil te staan bij de dynamiek die er heerst in de Raad en in interactie met het bestuur en sleutelfunctionarissen. Wat zijn triggers om in de valkuil van destructieve dynamieken te vervallen en hoe kunnen we voorkomen dat die triggers ontstaan? Hoe reageren we als het even niet lekker loopt? Hoe draagt ons gedrag bij aan een gezonde organisatiecultuur?

Kortom – een lezenswaardig boek voor ons allen.

Tekst: Alice Jansen (lid RvC Zayaz en Thuisvester)


Terug