‘Leefgemeenschappen voor ouderen met een vitale mix is een bewuste keuze’

Het transformeren van bestaande woningen is een goed alternatief om zorggeschikte woningen voor ouderen toe te voegen aan je voorraad. Want locaties voor nieuwbouw zijn niet in overvloed beschikbaar en nieuwbouw kost veel tijd en geld.  We hebben enkele voorbeelden uit de praktijk op een rijtje gezet. De laatste in de serie komt van Woonzorg Nederland. 

Leefgemeenschappen

‘Met de transformatie naar een leefgemeenschap stimuleren we zelfredzaamheid’, zegt Geert Bartelds van Woonzorg Nederland. Als accountmanager zorgvastgoed en intramurale zorg vertelt hij over Oosterparkheem in Groningen, een nieuw wooncomplex voor ouderen waar veiligheid, gezien worden en ontmoeten samen komen. De plannen maken deel uit van de gemeentelijke woonzorgvisie 2023. 

Welke woningen zijn getransformeerd?

Oosterparkheem was een verzorgingshuis en is nu een leefgemeenschap van 77 woningen met voorzieningen, en 24 uur-zorg-op-afroep voor ouderen met ‘een smalle beurs’. Het complex bestaat uit 40 zorgstudio’s en 37 zelfstandige seniorenwoningen. Naast deze woningen zijn er verschillende mogelijkheden voor sociaal contact. Bijvoorbeeld bij de kapper, de weggeefwinkel of het inpandige wijkrestaurant. De gemeente Groningen huurt de ruimte voor de weggeefwinkel. ‘Een mooi initiatief van de gemeente en een aanvulling op de voorzieningen voor onze huurders. We willen nu nog graag een fysiotherapeut toevoegen aan de voorzieningen.’

Wie zijn betrokken?

‘We wisten al snel dat in samenwerking meer mogelijk is dan alleen. Daarom zijn we een breed proces ingegaan met gemeente, bewoners, omwonenden en stakeholders.’ Allereerst werden de voorzieningen rondom locatie Oosterparkheem in een straal van 500 meter in kaart gebracht. Er is gekeken naar wijkfuncties als kerken en parken, onderwijs, horeca, winkels, zorgdiensten en openbaar vervoer. Op basis van interviews in en met de buurt en met bewoners, bijdragen van stakeholders en de eigen visie stelde de corporatie een ‘wenkend perspectief’ op die de vraag ‘waar willen we naar toe?’ beantwoordt. ‘We willen een gastvrije buur zijn voor de buurt. Dus ook omwonenden zijn van harte welkom in ons complex en onze voorzieningen.’ De plannen werden vervolgens toegelicht aan bewoners, stakeholders en de buurt.  

De corporatie werkt samen met zorgorganisatie TSN, wijkrestaurant De Merel, de gemeente Groningen en de bewonersvereniging. Eind 2023 ondertekenden de partijen een intentieverklaring om gezamenlijk de verbindingen in de wijk te stimuleren en te waarborgen. Zo bezorgt bijvoorbeeld het wijkrestaurant ook maaltijden in de wijk en verzorgt de bewonersvereniging de communicatie en activiteiten met de eigen bewoners én de buurtbewoners. Inmiddels is er een uitvoeringsagenda en routekaart door de partners opgesteld om alle activiteiten goed af te stemmen en te borgen.  

Wat is de huidige status?

Nog niet alle woningen en studio’s zijn verhuurd. ‘Een nieuw product in de markt zetten, kost tijd. We merken dat verpleeghuiszorg in de thuissituatie een grote stap is voor mensen. Ze moeten bewust die keuze maken en zelf actie ondernemen,’ aldus Bartelds. ’Bovendien zijn we nog aan het bouwen. De begane grond wordt verder verbouwd en we maken nog een verduurzamingsslag. Wel merken we dat ervaringen uitwisselen en mond-tot-mond reclame goed werkt. Ik verwacht dat we in voorjaar 2025 alle woningen hebben verhuurd.’

Tips voor collega-corporaties?

Bron: Aedes


Terug