Om te lezen... boeiende boeken

De zomervakantie is een uitgelezen moment om te ontspannen en te genieten van de lange dagen en warme avonden. Het is tevens de perfecte tijd om een boeiend boek te lezen. Op zoek naar stimulerend leesvoer voor de zomervakantie? Dan heeft de VTW een aantal interessante leestips voor u, variërend van vermakelijke boeken tot werken over maatschappelijke thema's en management.

 

De inclusiemarathon - Kauthar Bouchallikht en Zoë Papaikonomou

Het besef dat diversiteit en inclusie op de werkvloer belangrijk zijn en een organisatie veel kunnen opleveren dringt tot steeds meer organisaties door. Maar hoe zet je dat besef om in actie? Hoe voorkom je dat het bij holle woorden en flitsende diversiteitsstatements blijft?

In 'De inclusiemarathon' interviewen auteurs Kauthar Bouchallikht en Zoë Papaikonomou 41 diversiteitsprofessionals en -onderzoekers over hun kennis en ervaringen in het werkveld van diversiteit en inclusie.

Ze vertellen over de hobbels waar ze tegenaan lopen en over hun aanpak. Het maakt van 'De inclusiemarathon' een onthullend boek over het aanhoudende gebrek aan diversiteit en gelijkwaardigheid binnen veel organisaties, maar ook een constructief, concreet verhaal over hoe organisaties diverser, gelijkwaardiger en inclusiever kunnen worden.

Leiderschap in luisteren - Victor Pierau

Wat is het moeilijkste aan luisteren? Om echt stil te zijn. Om alle afleiding in de vorm van onder andere gedachten, emoties en energiegebrek - de ruis - uit te schakelen. En zo ongefilterd te ontvangen wat de ander zegt en bedoelt. Luisteren vergt veel meer van je dan je denkt en speelt zich voor een groot deel op onbewust niveau af. Maar wie de moed en verantwoordelijkheid aandurft om dit te onderzoeken, en om de ruis in zichzelf waar te nemen en op te lossen, kan leren luisteren op alle niveaus. Victor Pierau verdiepte zich tien jaar lang in de wetenschap van het luisteren en ontdekte dat luisteren op 7 niveaus plaatsvindt. Hij zag dat op elk niveau er flink wat ruis op de lijn kan ontstaan. Als je doorziet welke ruis jou belemmert in je communicatie, kun je met simpele oefeningen aan de slag. Dit boek is voor professionals die in hun werk nog beter willen leren luisteren. Professionals die vanuit persoonlijk leiderschap kiezen voor open verbinding met hun gesprekspartners.

Mangiamo! - Sarah Puozzo

Mangiamo! Is je reisgezel naar het prachtige Italië en een kookgids voor een totaalbeleving van 'la bella Italia'.

Met dit boek stap je tussen de plooien van het massatoerisme en in de voetsporen van de Venetiaanse culinair journaliste en (tv-)kok Sarah Puozzo. Mangiamo! is een reisgids die leest als een roman en je kennis laat maken met unieke culinaire en culturele belevingen in Italië. Van mystieke wijn proeven met de paters van de Karmelietenorde in Veneto tot het eten van fluweelzachte tortellini van de godin Venus in Emilia-Romagna.

In het boek staan 66 recepten uit de dampende kookpotten van de verschillende Italiaanse keukens. Dit is het eerste boek waarbij de bijbehorende playlist, podcast en vlogs ervoor zorgen dat je de reis volledig zelf kunt ervaren en het verhaal tot leven komt. Een unieke beleving!

Oneindig is het land - Wim Huijser

‘Wie een moderne poëziebundel openslaat, bevindt zich opvallend vaak in landschappen,’ schrijft Willem van Toorn, misschien wel de landschapsdichter bij uitstek. Landschappen roepen een ruimte op die volgens Van Dale met één blik is te overzien. Soms heeft de mens een plaats in dit landschap, vaak ook staan hij erbuiten. Dat roept de vraag op of het landschap zelf het belangrijkste element is in landschapspoëzie, of slechts een decor voor verwoording van existentiële ervaringen van de ik-persoon. ‘We zijn […] allemaal opgegroeid met de voorstelling van de natuur als iets waardevols,’ stelt Van Toorn vast in zijn essay Leesbaar landschap (1998), ‘iets dat de vermoeide mens opzoekt als hij rust wil vinden, waarin wordt gekampeerd en op andere manieren gerecreëerd, zodat we het tegen onszelf moeten beschermen.’

Wim Huijser verzamelde voor deze bloemlezing honderdtwintig van de mooiste gedichten over het Nederlandse landschap. Met gedichten van H. Marsman, Hans Andreus, Jan Eijkelboom, Ida Gerhardt, M. Vasalis, Wim Brands, Judith Herzberg, Martin Reints, Hester Knibbe, en speciaal voor deze bloemlezing een gloednieuw gedicht van Willem Van Toorn.


ChatGPT als tweede Brein - Martin van Kranenburg

Wil je ChatGPT optimaal inzetten in je schrijfproces? Leren hoe je je beste prompts schrijft? Hoe je een eigen versie van ChatGPT bouwt? Ontdek in dit boek hoe je veel tijd bespaart in je schrijfproces en contentcreatie.

Na het lezen van dit boek:


De Tawl - Philip Dröge

Philip Dröge neemt je mee naar een vergeten stukje geschiedenis van de Nederlandse taal

Drie eeuwen lang spraken overal in de staten New York en New Jersey mensen de Tawl, de Amerikaanse versie van het Nederlands. Het was een overblijfsel van de tijd waarin New York nog Nieuw-Amsterdam heette en je zonder het Nederlands nergens kwam aan de oostkust van Amerika. De Verenigde Staten hebben zelfs een Nederlandssprekende president gehad, Martin Van Buren. Pas in de twintigste eeuw raakte het Neder-Amerikaans in onbruik en in 1962 overleed de laatste spreker van dit merkwaardige Nederlandse dialect.

In De Tawl gaat historicus Philip Dröge al fietsend over Amerikaanse wegen op zoek naar wat er nu nog over is van dat Nederlandstalige verleden. Het resultaat is een opmerkelijk verhaal over de Nederlandse oorsprong van woorden als ‘OK’ en ‘dope’ en over gekke rechters, slavernij, komieken en oplichters.

Voorbij het toekijken - Grethe van Geffen

‘Actiebereidheid begint bij bewustwording van het feit dat grensoverschrijdend
gedrag overal voorkomt’.
(Mariëtte Hamer, Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld)

De huidige maatschappij accepteert grensoverschrijdend gedrag niet meer, het valt iedere dag in de krant te lezen. Grensoverschrijdend gedrag kan een virus zijn dat een organisatie langdurig infecteert. In veel organisaties is het een probleem, stuctureel van aard. Vaak wordt het aangepakt door de degene die dat gedrag vertoont, te ontslaan. Maar daar is het probleem niet mee opgelost.

In haar nieuwe boek Voorbij het toekijken geeft Grethe van Geffen een denkwijze hoe de organisatie met grensoverschrijdend gedrag kan omgaan. Het boek gaat uitgebreid in op de rol van de omstander: ik stond erbij en keek ernaar. Dat moet veranderen in: ik stond erbij en deed iets.

Ik ben vrij - Lale Gül

In februari 2021 werd Nederland overdonderd door Ik ga leven, de openhartige, ontroerende en vlijmscherpe debuutroman van Lale Gül, waarin ze haar persoonlijke strijd tegen de verstikkende tradities en verwachtingen binnen haar streng religieuze gemeenschap beschreef. Lale verlangde naar vrijheid, en die zou ze krijgen.

In Ik ben vrij blikt Lale terug op de eerste jaren van haar nieuwe leven. Dat heeft haar succes gebracht, prijzen, steun, nieuwe ontmoetingen en vriendschappen, en vooral vrijheid. Maar aan de andere kant is ze bedreigd en wordt ze uitgekotst door haar familie, vrienden van vroeger, de moslimgemeenschap en zelfs haar zusje, dat nog wél gelovig is en met volle overtuiging een hoofddoek draagt.

Ik ben vrij is een aangrijpend relaas en een diepgravende reflectie op de kracht van individuele vrijheid, de prijs van authenticiteit en de moed om tegen de stroom in te zwemmen. Lale beschrijft met haar geheel eigen pen, die honderdduizenden lezers al wist te ontroeren, op goudeerlijke wijze haar nieuwe leven. Ze neemt ons mee in haar bestaan van succesvol schrijver en tegelijk afvallige. Ze bezoekt lezingen, vrienden, schoonouders, schrijvers en haar therapeut, maar niet langer haar familie. Voor haar vrijheid heeft ze een hoge prijs betaald. Was die het waard?


Eenzaam aan de top - Marilieke Engbers, Pim Bouwman

Wat gaat er mis binnen de Raad van Bestuur? Marilieke Engbers en Pim Bouwman analyseren de dynamiek van het ongezegde, de irrationele processen en de invloed van macht in de boardroom.

Bestuurders van grote ondernemingen hebben te maken met groeiende maatschappelijke druk door onder meer klimaatbeleid, vergrijzing en polarisatie, terwijl de druk om winst te maken en simpelweg te overleven onverminderd groot is. Ze worden weliswaar vorstelijk beloond, maar ook keihard afgerekend als het misgaat dat maakt onzeker. Eenzaam aan de top is een pleidooi voor een nieuwe manier van denken waarin we het omgaan met macht normaliseren en kwetsbaarheid aan de top belonen, terwijl we blinde vlekken als uitgangspunt nemen.

Fortuna's kinderen - Annejet van der Zijl 

Het langverwachte nieuwe boek van Annejet van der Zijl

Zou anno 1875 iemand in San Francisco beseft hebben dat de deftige, schatrijke mevrouw de Fremery ooit geboren was als slavin? En dat ze als kind door haar vader naar Nederland was gesmokkeld omdat ze in haar geboorteland Amerika haar leven niet zeker was?

Het nieuwste 'grote' boek van Annejet van der Zijl, met daarin verwerkt haar succesvolle Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, is misschien wel haar meest ambitieuze ooit. Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. En hoe verging het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte voorouder?

Fortuna's kinderen is een twee eeuwen omspannende, verrassend actuele familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico's en hun liefdes niet door huidskleur.

Lot 33 - Helene Smit 

Hoe een bureau levens totaal veranderde Wat doe je als je ontdekt dat het oude bureau op zolder heel veel waard is? Het leven van Helene Smit verandert op slag als veilinghuis Sotheby's het voor een duizelingwekkend bedrag wil verkopen. Maar dat kan alleen als het geen Naziroofkunst is... Tijdens een bloedstollende zoektocht ontdekt de schrijfster dat het bureau heel veel mensen geluk en ongeluk gebracht heeft. Haar eigen dochter Fréderique wordt in de tussentijd steeds stiller. Ze wil niet dat het bureau verkocht wordt, maar waarom? Kan zo'n levenloos voorwerp bewijzen dat er meer is tussen hemel en aarde? Kan een bureau levens fundamenteel veranderen? De nuchtere Helene is volledig verbaasd door wat ze ontdekt. Helene Smit (1964) is juriste en mediator. In 2015 vond ze een bijzonder bureau op haar zolder. In haar debuutroman vertelt ze haar onthutsend verhaal op meesterlijke en meeslepende wijze. Het bureau werd daadwerkelijk door het beroemde veilinghuis Sotheby's in Parijs geveild. Saillant detail: De vrouw op de cover is dochter Fréderique.

Laat je niet gijzelen - George Kohlrieser 

'Mensen zijn niet bang voor verandering, ze zijn bang voor de pijn van verandering.' - George Kohlrieser

Leiders die het beste in mensen naar boven willen halen, zorgen voor werkelijke verbinding met zichzelf en anderen. Vaak staan (pijnlijke) ervaringen in hun leven daarbij in de weg. Leiders staan voor de uitdaging om zichzelf niet psychologisch te laten gijzelen door die ervaringen, door anderen en zelfs niet door zichzelf. In uitdagende situaties en omstandigheden is het van belang emoties niet allesbepalend te laten zijn.

Deze internationale bestseller laat zien hoe leiders ingrijpende transities kunnen vormgeven door de gijzeling waarin zij en hun organisaties zich bevinden te doorbreken. Het helpt hen en de mensen aan wie zij leidinggeven met volle vreugde in leven en werk te staan. George Kohlrieser is hoogleraar leiderschap en organisatiegedrag aan IMD Business School in Zwitserland en voormalig succesvol gijzelingsonderhandelaar. Hij laat in dit boek zien, op basis van diepgaand wetenschappelijk onderzoek en aan de hand van indringende verhalen, hoe inzichten uit de praktijk van de gijzelingsonderhandelaar toepasbaar zijn voor leiders in organisaties.


Terug