Recensie ‘Morele Dilemma’s in de Boardroom’ van Mijntje Lückerath-Rovers

Maud Groenberg, voorzitter RvC de Woonmensen (Apeldoorn) en Woonstede (Ede), deelt graag haar recensie van het boek ‘Morele Dilemma’s in de Boardroom’ van Mijntje Lückerath-Rovers. 

Het duurde even voor ik dit boek helemaal gelezen had. Het is namelijk behoorlijk informatiedicht en soms moest ik er even over nadenken.

De eerste 100 pagina’s geven in 3 delen achtergrondinformatie en schetsen een theoretisch kader voor de beoordeling van morele dilemma’s. Het is helder geschreven en gelardeerd met voorbeelden en opvallende quotes.

In het vierde deel komen bekende praktijkvoorbeelden aan de orde, die we allemaal kennen uit het (recente) nieuws. Interessant is, dat blijkt dat je, gewapend met de theorie uit deel 1 tot en met 3, ook anders naar bepaalde casussen kunt kijken. Situaties waar ik een heldere opvatting over had, kun je ook op een andere wijze benaderen. Veranderde dat mijn morele oordeel? Meestal niet, maar een meer genuanceerde kijk op de zaak is soms wel op zijn plaats.

Het laatste deel van het boek beschrijft een onderzoek naar morele oordeelsvorming onder commissarissen. De verschillen tussen commissarissen in de profit en non-profit sector zijn voorspelbaar, die tussen mannen en vrouwen vond ik opvallend.

Morele dilemma’s ontmoeten we allemaal, na het lezen van dit boek realiseer ik me eens te meer dat het veelkoppige monsters kunnen zijn en dat de ideale oplossing niet bestaat. Daar zijn het dan ook dilemma’s voor. Het boek geeft nuttige handvatten om ze gestructureerd aan te pakken. Ondanks dat ik een afsluitend hoofdstuk mis, waarin de auteur haar conclusies uiteenzet is het wat mij betreft een aanrader.

Maud Groenberg
Voorzitter RvC de Woonmensen (Apeldoorn) en Woonstede (Ede)


Terug