Formerende partijen presenteren hoofdlijnenakkoord
Donderdag 16 mei 2024 hebben de vier formerende partijen (PVV, VVD, NSC en BBB) een akkoord op hoofdlijnen gepresenteerd. In het hoofdlijnenakkoord staan de afspraken die gemaakt zijn door de vier partijen. De VTW heeft de belangrijkste punten voor commissarissen bij woningcorporaties op een rij gezet in dit artikel.
Hoofdlijnenakkoord
De formerende partijen hebben gekozen voor een hoofdlijnenakkoord. De door hen te zoeken bewindslieden gaan veel van deze afspraken op hoofdlijnen nog uitwerken. Aedes heeft al een eerste hier gegeven op het hoofdlijnenakkoord. Samen met onze anderen partners gaan we komende periode aan de slag in het formuleren van een reactie op de aangekondigde beleidsvoorstellen.
Wonen en betaalbaarheid
- Meer betaalbare bouwgrond.
- Coöperatief wonen wordt juridisch mogelijk gemaakt als derde sector.
- Van nieuwbouw moet minimaal 30% gemiddeld – dus met gebiedsgerichte differentiatie – sociale huur zijn; het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting wordt aangepast om gemeenten hier meer lokale ruimte te geven. Twee derde van de nieuw te bouwen woningen moet betaalbaar zijn voor middeninkomens.
- Het aanvullend op bestaande woningbouwlocaties en (lopende) woondeals aanwijzen van nieuwe gebieden voor grootschalige woningbouw, bij voorkeur rond bestaande infrastructuur. Er komt daartoe zo spoedig mogelijk een voorstel, onder meer gebaseerd op het programma NOVEX.
- Het huurbeleid van sociale verhuurders zal de betaalbaarheid moeten blijven versterken en tegelijkertijd de noodzakelijke investeringen in nieuwbouw, verduurzaming en leefbare wijken mogelijk moeten maken.
- Het bouwen van meer woningen door concepten als straatje erbij.
- Bij (lokale) programmering van koopwoningen rekening houden met voldoende woningen voor ouderen, om de doorstroom te bevorderen.
- Onderzocht wordt of en onder welke strikte voorwaarden het recht van huurders van sociale huurwoningen (niet zijnde scheefwoners) op koop van hun huurwoning kan worden vorm gegeven (sociale koop).
Migratie
Belangrijk onderdeel van het hoofdlijnenakkoord is een strenger beleid op migratie. Dat gaat gevolgen hebben voor woningcorporaties en het toewijzen van sociale huurwoningen.
- Geen automatische gezinshereniging
- Er komt een tijdelijke asielwet voor twee jaar waardoor statushouders geen voorrang meer krijgen op toewijzing van een sociale huurwoning
- Verschillende beperkingen op het gebied van arbeidsmigratie en het opvolgen van de adviezen van de commissie Roemer
- Beperkingen op het gebied van internationale studenten
Duurzaamheid
- Het nieuwe kabinet blijft zich aan afspraken op het gebied van duurzaamheid houden maar gaat geen nieuwe Europese regels opstellen.
Terug