Aedes: Volop plannen corporaties; realisatie kan alleen samen met andere partijen

De woningnood is hoog en er is een schreeuwend tekort aan betaalbare, sociale huurwoningen. Daarom hebben corporaties plannen om tot en met 2028 zo’n 246 duizend sociale huurwoningen te bouwen. De sector geeft hiermee invulling aan de Nationale Prestatieafspraken (NPA). Een heel groot deel van de plannen is wel afhankelijk van het beschikbaar komen van bouwlocaties. Medewerking van gemeenten en particuliere grondeigenaren is cruciaal om de woningen daadwerkelijk neer te kunnen zetten. 

Bij het verduurzamen van woningen worden de komende jaren weer grote aantallen EFG-woningen aangepakt. Andere woningen worden (toekomstklaar) geïsoleerd en van het aardgas af gehaald. Ook bij de verduurzaming is samenwerking met andere partijen bepalend voor het behalen van alle gestelde doelen. Dit blijkt uit de Aedes-forecast 2024 die is gebaseerd op de Prospectieve informatie (dPi 2023) en 4 thematische enquêtes waarin een groot deel van de corporaties aangeven wat hun plannen voor de komende jaren zijn.

Nieuwbouw sociale huur

Voor 33.640 woningen zijn de plannen ‘hard’. Dat betekent dat de bouw al is gestart of dat de vergunning onherroepelijk is. De plannen voor de (middel)lange termijn zijn zachter, bijvoorbeeld omdat het vergunningstraject nog niet is afgerond. Ook hebben corporaties op dit moment beperkt eigen grond voorhanden. Het snel beschikbaar komen van meer bouwlocaties voor sociale woningbouw is cruciaal voor de realisatie van alle nieuwbouwplannen die corporatie in hun begrotingen ingeboekt hebben.

Klik voor het volledige artikel op deze link.

Bron: Aedes.nl 


Terug