Politiek nieuwsoverzicht 15 april 2024

De VTW Factsheet praat jou bij over alle voor de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) relevante politieke ontwikkelingen en mediaberichten.

Met deze week onder andere:

Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie

Minister Jetten gaat het gesprek aan met gemeenten, corporaties en warmtebedrijven hoe warmteprojecten doorgang kunnen vinden zonder dat bewoners op onredelijk hoge kosten worden gejaagd. Dat liet hij weten tijdens de wetsbehandeling Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw). Jetten eist in ruil wel meer transparantie van corporaties en warmtebedrijven. Hij wil ervoor waken dat subsidiemiddelen vooral als compensatie worden ingezet, in plaats van voor de aanleg van warmtenetten. Om de druk op ketel te houden wil hij uiterlijk eind volgende maand de Kamer over de uitkomsten informeren.

Jetten werkt onder andere aan een waarborgfonds voor warmtenetten en aan een manier van staatsdeelneming. Ook is inmiddels een Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) beschikbaar die inmiddels de eerste resultaten boekt.

Verder was er brede steun voor het amendement van de VVD (20) om de betaalbaarheid te waarborgen. Dat wil zeggen dat gemeenten er actief voor moeten zorgen dat de betaalbaarheid gegarandeerd blijft als het instrumentarium wordt ingezet om wijken van het gas af te halen. Minister De Jonge noemde dit amendement 'het kernelement' van de Wgiw.

Op verzoek van de Kamer gaat het kabinet daarnaast onderzoeken hoe het kan dat de warmterekening - blijkens cijfers van TNO - in Nederland veel hoger ligt dan in omliggende landen en ook sneller is gestegen.

Jetten liet weten deze maand de reactie van de Raad van State te verwachten op de Wet collectieve warmte.

Ingediende amendementen, inclusief oordeel kabinet:

Ingediende moties, inclusief oordeel kabinet:

Dinsdag zal over de moties en amendementen worden gestemd, maar op verzoek van de Kamer wordt pas een week later over het wetsvoorstel gestemd. Dat geeft de fracties de tijd om een afweging te maken op basis van de aangenomen amendementen.

Via de NOS lekte uit dat het kabinet voornemens is in de Voorjaarsnota extra geld uit te trekken voor de aanleg voor warmtenetten. De verwachting is dat de plannen deze week worden gepresenteerd.

Afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving

Het afgelopen week gepubliceerde afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving moet de leidraad worden voor waar er nog wel en waar niet meer gebouwd kan worden in de toekomst. Volgens minister Harbers blijkt hieruit dat er nog voldoende plek is om te bouwen. Onduidelijk blijft vooralsnog wat de juridische waarde van het document is. Het demissionaire kabinet heeft nog geen besluit genomen over de afdwingbaarheid van het kader. In de Kamerbrief spreekt Harbers van een 'hulpmiddel', terwijl de wens van het kabinet was om het kader vanaf 2025 verplicht te stellen voor woningbouw. In het kader wordt een oordeel gegeven waar er beter wel of niet gebouwd kan worden en of er wellicht extra maatregelen genomen moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn ter bescherming tegen hoog water, bosbranden of verzakking.

Wet versterking regie volkshuisvesting

De inbrengdatum voor het stellen van vragen over de Wet versterking regie volkshuisvesting is vastgesteld op 26 april om 14.00. Op donderdag 25 april wordt een rondetafelgesprek georganiseerd.

Convocatie inbreng verslag (wetsvoorstel) Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht, de Huisvestingswet 2014, de Omgevingswet, de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de Woningwet in verband met de versterking van de regie op de volkshuisvesting en met het oog op enkele andere met de volkshuisvesting samenhangende maatregelen (Wet versterking regie volkshuisvesting)

Overige artikelen

Overige documenten

Op de agenda

Het politiek nieuwsoverzicht wordt gemaakt in samenwerking met 1848.nl.


Terug