Woonbond: Huurprijsplannen de Jonge moeten aangescherpt

Het voorstel voor de Wet Betaalbare huur is te veel beïnvloed door verhuurders, schrijft De Woonbond aan de Tweede Kamer. De Tweede Kamer bespreekt binnenkort de plannen voor huurprijsregulering van de 'middenhuur' binnen het wetsvoorstel Betaalbare Huur. Dat meer woningen onder het puntenstelsel vallen is een stap in de goede richting volgens De Woonbond, maar aanscherping van de wet is nodig om huurders echt te beschermen tegen te hoge huurprijzen.

’In het wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge is royaal tegemoet gekomen aan de wensen van verhuurders’, staat in de brief van de Woonbond aan de Tweede Kamer. ‘Zo is er een stevige puntenopslag voor goed geïsoleerde woningen (label A en hoger) en is er een overgangsregeling met een nieuwbouwopslag in de zogenaamde ‘middenhuur’ die 10 procent hogere huur mogelijk maakt.’ 

In het wetsvoorstel wordt de bestaande huurregulering opgetrokken van 142 naar 186 punten. Dit om woekerhuren te voorkomen en de woonlasten van middeninkomens te beperken. Beleggers hebben fel gelobbyd tegen de plannen, die volgens hen tot een uitverkoop van huurwoningen en stagnerende nieuwbouw zou leiden. Om hen tegemoet te komen, heeft De Jonge zijn wetsvoorstel op een aantal punten aangepast. Een daarvan is de verhoging van een 'nieuwbouwopslag' bovenop de maximale huur van 5 naar 10 procent.

Uit doorrekeningen die de Woonbond deze week naar de Tweede Kamer stuurde blijkt dat nieuwbouwwoningen boven de 55 vierkante meter boven de nieuwe grens voor huurprijsregulering vallen. Doordat elementen als de WOZ-waarde en het energielabel hoog worden gewaardeerd in de puntentelling (het Woningwaarderingsstelsel), vallen woningen van nieuwbouwkwaliteit al snel weer boven de grens tot waar een maximale huurprijs moet gaan gelden. 

Kleine dure woningen

Om beleggers tegemoet te komen heeft De Jonge zijn wetsvoorstel aangepast met een opslag op de prijs voor middenhuur-nieuwbouw van 10% bovenop de maximale huurprijs. In de praktijk zal dat dus niet vaak nodig zijn. Woningen met nieuwbouwkwaliteit vanaf 55 vierkante meter zijn al snel in de vrije sector te verhuren, waar geen maximale huurprijs geldt. Alleen de echte kleine woningen zullen nog in de middenhuur vallen, zeker in de dure regio's. Een woning van 40 vierkante meter met een A++ label en een WOZ-waarde van 4 ton zou volgens het nieuwe WWS 190 punten krijgen en dus buiten de regulering vallen. 

De Woonbond is voor huurregulering, maar vindt dat de WOZ-waarde en de energieprestatie te hoog worden gewaardeerd. In de brief aan de Kamer roept de Woonbond op de wet verder aan te scherpen, door de invloed van de WOZ-waarde te beperken, minder hoge punten bij iets zuinigere labels te geven en de ‘liberalisatiegrens’ (de grens tot waar er een maximale huurprijs geldt) te verhogen. Ook de jaarlijkse huurverhoging (CAO-loonstijging plus 1%) moet omlaag, zodat huurders in dit segment niet elk jaar een groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan de huur.

Meerderheid

Of er een meerderheid voor het aangepaste wetsvoorstel te vinden is in de Tweede- en Eerste Kamer valt nog te bezien. PVV en NSC twijfelen omdat ze vrezen dat particuliere beleggers massaal huurhuizen gaan verkopen, een mogelijkheid waarvoor de Raad van State ook al waarschuwde. Volgens De Jonge blijkt daar dit niet uit een analyse van de Kadastercijfers.

Bron: Woonbond.nl


Terug