Flexwoningen zijn van belang in de aanpak van het groeiende woningtekort. Echter, het ontwikkelen van deze woningen als volwaardige projecten vergt meer dan alleen het neerzetten van noodoplossingen. Dit benadrukken Stefan de Vos en Jeroen Lemans van VLOT architecten, die onderzoek deden naar dit onderwerp.
Hun onderzoek, uitgevoerd als onderdeel van het Young Innovators programma van het College van Rijksadviseurs, legt de nadruk op het belang van aandacht, tijd en zorg bij de ontwikkeling van flexwoningen, eerder dan op budget.
‘Stefan de Vos (l) en Jeroen Lemans’ : de VLOT architecten (Credit: vlotarchitecten.nl)
Het resultaat van hun inspanningen is het Woonkwaliteitsplan voor flexwoningen, waarin vijf thema's centraal staan: proces, regelgeving, sociaal, techniek en ruimtelijk. Door bewuste keuzes te maken in ontwerp en planning, kunnen flexwoningen van hogere kwaliteit worden gerealiseerd, met meer aandacht voor esthetiek, diversiteit en verbinding met de omgeving.
Het doel is om flexwoningen niet langer te zien als tijdelijke noodoplossingen, maar als duurzame en volwaardige projecten. Door deze benadering kunnen niet alleen de woningtekorten worden aangepakt, maar kan ook worden gezorgd voor een prettige leefomgeving voor de bewoners op de lange termijn. In het plan staat: ‘Het woonkwaliteitsplan heeft als doel de kwaliteit van flexibele woonontwikkelingen te verhogen. Laten we als ontwerpers, bouwers, gemeenten en woningcorporaties, met elkaar de lat hoog leggen en altijd streven naar het beste project.’
‘Impressie flexwonen’ door VLOT architecten (Credit: vlotarchitecten.nl)
De boodschap van de architecten is duidelijk: het draait niet om meer geld, maar om het maken van de juiste keuzes om flexwoningen te ontwikkelen die aan de behoeften van zowel de bewoners als de samenleving als geheel voldoen. Deze aanpak vereist visie, creativiteit en betrokkenheid van alle betrokken partijen, van ontwerpers en ontwikkelaars tot gemeenten en corporaties. Het is tijd om flexwoningen de aandacht te geven die ze verdienen, en zo een duurzame oplossing te bieden voor het groeiende woningtekort.
Bronnen:
Gebiedsontwikkeling.nu