Politiek Nieuwsoverzicht 5 februari 2024

Via ons politiek weekoverzicht houden we u op de hoogte van het relevante politieke nieuws voor onze sector. Met deze week onder andere: 

Staat van de Volkshuisvesting


De nieuwe Tweede Kamer debatteerde afgelopen week voor het eerst uitgebreid over volkshuisvesting, waarbij direct ook op diverse punten een koerswijziging merkbaar was. Zo wordt voor het eerst breed getwijfeld over de Wet betaalbare huur, naar aanleiding van alle berichten over uitponden en het terugtrekken van beleggers. Ook zette de grootste partij in de Kamer, de PVV, grote vraagtekens bij de doorbouwgarantie. De belangrijkste punten uit het debat:

Nieuwbouwproductie

Minister De Jonge is optimistisch over de nieuwbouwproductie voor de komende jaren. Dat blijkt uit zijn Kamerbrief over de nieuwbouwcijfers en de plancapaciteit. "De tegenwind lijkt te luwen, er zit weer nieuw perspectief in de woningmarkt", aldus De Jonge naar aanleiding van een nieuw rapport van ABF Research.

Volgens hem zal er nog altijd sprake zijn van een bouwdip in 2024 en 2025, maar zijn de economische omstandigheden verbeterd. De dip is namelijk in zijn ogen vooral het gevolg van de moeilijke economische omstandigheden in de afgelopen twee jaren, waardoor er minder nieuwbouwplannen van de grond zijn gekomen. Dit werkt komende jaren door.

Een belangrijk knelpunt dat door De Jonge wordt benoemd is het aantal verleende bouwvergunningen. Hier ziet hij namelijk geen verbetering. Ook zit de verkoop van nieuwbouw weliswaar in de lift, maar moeten de aantallen verder omhoog om de nieuwbouw op niveau te krijgen.

Verder blijkt volgens de minister dat de meeste provincies voldoen aan de gevraagde plancapaciteit van 130 procent en de betaalbaarheidseisen. Voor de komende vijf jaar is 48 procent van plannen hard, wat wil zeggen dat het bestemmingsplan rond is. Wel blijft Zuid-Holland opvallend achter in plancapaciteit. Zij zitten op 98 procent.

Uitponden

In antwoord op Kamervragen van VVD en CDA blijft minister De Jonge de Wet betaalbare huur verdedigen, ondanks berichten van het massaal uitponden van huurwoningen en het terugtrekken van beleggers van de huurmarkt. Hij wijst op cijfers van het Kadaster waaruit volgens hem geen uitpondgolf valt op te maken. Sterker, uit de afgelopen week gepresenteerde cijfers blijkt dat het aantal verkopen door investeerders in 2023 is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Wel daalde ook het aantal aankopen.

Verder gingen er meer van de verkochte woningen naar koopstarters en viel 75 procent onder de NHG-grens. Grote investeerders zorgden ervoor dat het aandeel woningen in het bezit van investeerders is toegenomen van 9 procent in 2022 naar 9,4 procent in 2023.

De Jonge duidt de verkopen van de afgelopen jaren als een correctie op de aankoopgolf van de jaren daarvoor. Bovendien vindt hij het positief dat deze woningen beschikbaar kopen voor koopzoekers.

Het dalend aantal aankopen door beleggers verklaart De Jonge door de hogere rente, waardoor investeerders zijn gaan uitwijken naar andere beleggingen. Wel erkent hij dat ook beleidskeuzes een rol kunnen spelen. "Een deel van de (voorgenomen) maatregelen van dit kabinet raakt het rendement van beleggers en dit, in combinatie met autonome ontwikkelingen, kan ertoe dat leiden dat het rendement van een verhuurder onder het doelrendement valt", aldus de minister.

In de beantwoording licht hij verder toe op welke manier hij in de wet wil gaan borgen dat er voldoende geïnvesteerd blijft worden in betaalbare woningen, waaronder de nieuwbouwopslag. Ook vindt hij het effect van de Wet betaalbare huur relatief, omdat veel woningen nu al onder het WWS-maximum vallen.

De Jonge wil de wet al per 1 juli laten ingaan en daarom heeft de ministerraad vrijdag ingestemd met het wetsvoorstel, zo valt op te maken uit de besluitenlijst. Naar verwachting wordt het voorstel deze week naar de Kamer gestuurd.

Beter benutten

Minister De Jonge heeft afgelopen week een Kamerbrief gepubliceerd met diverse elementen rondom het thema beter benutten van de bestaande woningvoorraad. Een overzicht van de belangrijkste punten:

Wet vaste huurcontracten

Minister De Jonge heeft het AMvB-voorstel naar de Kamer gestuurd waarin wordt geregeld welke groepen een uitzondering vormen op de Wet vaste huurcontracten. Dit betreffen "1) studenten, 2) huurders die in verband met dringende werkzaamheden of renovatie van hun woning tijdelijk elders wonen, 3) urgent woningzoekenden, 4) huurders met wie de verhuurder een tweedekanscontract aangaat: huurder waarvan een eerder huurcontract is beëindigd, bijvoorbeeld omdat deze ernstige overlast veroorzaakte, 5) wezen en nabestaanden, 6) gescheiden ouders, 7) huurders die werken op de Waddeneilanden, 8) vergunninghouders (statushouders) die direct uit een COA-opvanglocatie komen". Als het aan De Jonge ligt blijft voor deze groepen dus tijdelijke contracten mogelijk. Het lijkt aannemelijk dat de Kamer hierover nog met de minister in debat wil. 

MIRT

De Kamer wil nog voor het herfstreces een plan hoe de zeventien gepauzeerde infraprojecten hervat kunnen worden. Dat bleek afgelopen week bij de stemmingen naar aanleiding van het notaoverleg MIRT waarbij de betreffende PVV-motie (31) werd aangenomen. Hieronder een overzicht van de stemmingen van de voor de woningmarkt relevante stemmingen.

Ingediende moties, inclusief oordeel kabinet:

Aangenomen

Verworpen

Relevante documenten:

Water

Veel geplande nieuwbouwwoningen kunnen mogelijk niet op water worden aangesloten. Dat schreef De Telegraaf afgelopen week. Minister Harbers erkent tegenover de krant dat het een uitdaging wordt voor de drinkwaterbedrijven om aan de vraag te kunnen voldoen. De minister heeft provincies de opdracht gegeven om de problemen in kaart te brengen.

Telegraaf: Bouw van 300.000 woningen op de tocht omdat ze geen water kunnen krijgen

Dakloosheid

De GroenLinks/PvdA-motie die het kabinet verzoekt "te stimuleren dat bij de uitwerking van de transformatieplannen ruime aandacht is voor activiteiten die bijdragen aan de preventie en aanpak van dakloosheid, mits deze voldoen aan de doelen en criteria die zijn gesteld in het beoordelingskader van het IZA" werd dinsdag aangenomen. De motie kreeg van staatssecretaris Van Ooijen tijdens de begrotingsbehandeling VWS al 'oordeel Kamer'.

Overzicht stemmingen

Van gas naar warmte

Minister Jetten vindt dat een woningcorporatie in Rotterdam beter had moeten communiceren over de overgang van gas naar warmte. Dat liet hij afgelopen week weten tijdens het vragenuur, naar aanleiding van berichtgeving dat bewoners met een naheffing werden geconfronteerd nadat hun woning van het gas af was gehaald. Omdat de tarieven voor het warmtenet zijn gekoppeld aan de gasprijs kon ook die rekening hoog oplopen en daar was in het voorschotbedrag onvoldoende rekening mee gehouden. Wel wees Jetten erop dat het ontkoppelen van het gas niet had uitgemaakt voor de heffing, aangezien die prijzen dus gekoppeld zijn. Binnenkort komt hij met een wetsvoorstel om die tarieven los te koppelen. Ook wordt binnenkort de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie behandeld. Die moet gemeenten meer regie geven over de transitie en daarbij ook voldoende draagvlak organiseren.

Verslag vragenuur

Caribisch Nederland

In reactie op het advies van de Commissie sociaal minimum Caribisch Nederland bekijkt het ministerie van BZK of het systeem van inkomensafhankelijke verhuurderssubsidie kan worden uitgebreid naar alle eilanden. Ook moet de subsidie worden uitgebreid naar meer huishoudcategorieën. "We onderzoeken samen met de openbare lichamen of en hoe dit op een verantwoorde manier kan worden uitgewerkt, zodat gevolgen als een prijsopdrijvend effect of een armoedeval beperkt blijven", aldus staatssecretaris Van Huffelen in een Kamerbrief. 

Kamerbrief: Reactie op het rapport van de Commissie sociaal minimum Caribisch Nederland

Overige artikelen

Het politiek nieuwsoverzicht maakt VTW in samenwerking met 1848.nl

 


Terug