Kijktip: Complexiteit Amsterdamse energietransitie in aangrijpend theaterstuk

Een confronterende voorstelling over de Amsterdamse energietransitie is terug te zien via YouTube. Het centrale thema: participatie van bewoners bij de ambitieuze plannen van de stad voor een aardgasvrije toekomst. Het stuk van LiveJournalim 'Het Appartementencomplex' is in De Balie opgevoerd. Het geeft een diepgaande blik op de uitdagingen waarmee bewoners worden geconfronteerd bij het afscheid nemen van aardgas.

Een divers scala aan personages, van een gepensioneerde vrouw tot een werkende man met lekkages, deelt hun ervaringen, obstakels en frustraties. Het publiek wordt meegezogen in de wereld van keukentafelgesprekken, wantrouwen en de druk van de naderende deadline voor het aardgasvrij maken van Amsterdam tegen 2040.

Na de voorstelling volgt een gesprek met wethouder energietransitie, Zita Pels. Het theaterstuk legt op indringende wijze bloot hoe complex de energietransitie is voor huurders, met speciale aandacht voor de ingewikkelde kosten en de uitdagingen waar woningcorporaties en medewerkers mee te maken krijgen. Geeft het tempo en de inzet van stadswarmte in Amsterdam wel genoeg vaart om de doelstellingen te behalen? Het antwoord schuilt wellicht in de verhalen van de bewoners van 'Het Appartementencomplex'.

Bekijk de voorstelling van Live Journalism in De Balie en het nagesprek met wethouder energietransitie: Zita Pels.


Terug