Prikkelende inzichten over volkshuisvesting in essaybundel VTW

De Vereniging Toezicht Woningcorporaties (VTW) publiceert de essaybundel: 'Wonen en samenleven in verandering'. Alle leden van de VTW hebben de bundel deze week thuis ontvangen. De essaybundel, die op 1 februari online is gepubliceerd, belicht de dilemma’s én de rol van volkshuisvesting en governance in de samenleving. Er is een duidelijke rode draad te vinden, namelijk een roep om meer gemeenschapsgericht toezichthouden.

In het jaar 2023 zagen we een duidelijke terugkeer van het woord 'volkshuisvesting' en werd er een nadrukkelijk beroep gedaan op woningcorporaties. Met te weinig betaalbare woningen en een druk op de leefbaarheid in wijken en dorpen, heeft de wooncrisis diepgaande impact. Lange wachtlijsten en hoge huurprijzen brengen schrijnende situaties met zich mee, waar de samenleving zich steeds luider tegen verzet. 

Maatschappelijke vraagstukken

De essaybundel, samengesteld door VTW, plaatst volkshuisvesting in een bredere context van maatschappelijke vraagstukken. Het gaat niet alleen om huisvesting, maar ook om bestaanszekerheid, kansengelijkheid, zelfredzaamheid, nabuurschap, gezondheid, en klimaatverandering. VTW, als belangenbehartiger van toezichthouders in woningcorporaties, erkent de complexiteit van deze uitdagingen.

Hoe doen we dat: goed toezichthouden in een veranderende samenleving? vraagt VTW zich af. De vereniging engageert zich om deze vraag te beantwoorden via publicaties, masterclasses, webinars, bijeenkomsten, en handreikingen. VTW fungeert als inspiratiebron en kennisdeler, waarbij actuele informatie vanuit de corporaties essentieel is.

Presentatie essaybundel 

De VTW presenteerde op 15 december 2023 in Museum Het Schip de essaybundel met prikkelende inzichten over wonen en samenleven. Zes essayisten en twee kunstenaars deelden hun visie op de veranderende sector en het toezicht. De VTW-voorzitter overhandigde het eerste exemplaar aan Woonbond-directeur Zeno Winkels. Tijdens een gezamenlijk ontbijt lazen essayisten voor en stelden ze prikkelende vragen.
Lees een verslag van deze bijeenkomst

Bekijk het filmpje van de bijeenkomst

Reflecteren op volkshuisvesting

De maatschappelijke opgaven voor woningcorporaties zijn groot, en de rol van de commissaris krijgt meer betekenis vanuit het maatschappelijk aandeelhouders-perspectief. In de boardroom worden dilemma's en besluitvorming gewogen met alle perspectieven in gedachten. In de bundel laten we verschillende mensen aan het woord die vanuit hun kijk reflecteren op de volkshuisvestingssector. De bundel biedt unieke perspectieven. Naast zes essayisten leveren twee kunstenaars ook een bijdrage aan deze bundel, Derek Otte en Luuk Wilmering, doen een eigenzinnige oproep aan uw verbeeldingsvermogen.

De VTW hoopt met deze bundel niet alleen te informeren maar tevens te inspireren en te prikkelen. Door samen met essayisten en de kunstenaars te kijken naar de volkshuisvesting en de rol van corporaties en governance, nodigt de bundel uit tot reflectie en discussie over de toekomst van het wonen en leven in Nederland.

De bundel en de essays

Hier vindt u een pdf van de hele bundel.
Hieronder vindt u alle essays:

Essay Hugo de Jonge: Op weg naar opgavegericht toezicht

De Nederlandse woningcorporatie vertegenwoordigt de coöperatieve kernwaarden van solidariteit en volkshuisvesting, deze zijn herbevestigd door de Nationale prestatieafspraken van 2022. Deze afspraken markeren een kantelpunt in de ontwikkeling van de volkshuisvesting. De overheid neemt regie. Corporaties hebben weer meer slagkracht. Nu is het tijd voor woningcorporaties om ondernemender en innovatiever te zijn, én meer dan ooit vast te houden aan de solidaire fundamenten.

________________________________________

Essay Marije van den Berg: Schimmel is blijkbaar de bedoeling

Corporaties mogen weer: werken aan het versterken van de gemeenschap. Ervan uitgaand dat dat woningcorporaties die verantwoordelijkheid ook wíllen dragen: wat zijn dan de keuzes die gemaakt moeten worden, en hoe zien toezichthouders daarop toe? En over pudding en bubbeltjesplastic.

________________________________________

Essay Carrie: It takes a village to raise a child

In de wirwar van het leven is er iets dat duidelijk is: je kunt het niet alleen. Je hebt anderen nodig. In een gemeenschap kun je kinderen opvoeden, junks en alcoholisten in toom houden en eenzaamheid bestrijden. Maar dan moet er wel een gemeenschap zijn. Waarom wordt het zo moeilijk gemaakt om het samen te doen? 

________________________________________

Essay Reimar von Meding: kansen voor de corporatie van de 21e eeuw

Een zoektocht naar toekomstige woonwensen leidt tot een verrassende ontdekking: om de toekomst van wonen te voorspellen, moeten we juist terugkijken naar het gedrag en de patronen van mensen in het verleden. En dan begrijp je dat we onze wijken koste wat kost in het maatschappelijke domein moeten houden.

________________________________________

Essay Lale Gül: Ook emancipatie, vrijheid en zelfs veiligheid staan op het spel

De woningcrisis in Nederland is een groeiende nachtmerrie die steeds meer mensen raakt. Deze crisis vergroot niet alleen de ongelijkheid, maar heeft ook serieuze gevolgen voor zaken als emancipatie, vrijheid en zelfs de veiligheid van mensen.

________________________________________

Essay Floor Milikowski: Terug naar betaalbaar en gemeenschapsgericht wonen

Wooncoöperaties bieden een alternatief voor de ferme uitdagingen op het gebied van betaalbaarheid en gemeenschapsvorming. Coöperaties zoals De Warren laten zien dat het anders kan. Ze kunnen ons inspireren voor een toekomst van wonen in Nederland.

 


Terug