Praktijkvoorbeelden corporaties: woonzorgvisie en veerkrachtige wijken

Aedes deelt geregeld praktijkvoorbeelden. Het is inspirerend om te zien hoe verschillende corporaties zaken aanpakken. Lees een artikel met tips over de manier waarop corporaties participeren in de regionale woonzorgvisie. En bekijk de videoreeks ‘Wonen, zo kan het ook!’ waarin in iedere aflevering een bestaand probleem centraal staat. En waar Aedes wil laten zien dat corporaties onderdeel zijn van de oplossing als het gaat om dilemma's op huisvesting.

Hoe corporaties in Zuidoost Drenthe participeren in de regionale woonzorgvisie

Drie woningcorporaties in de regio Zuidoost Drenthe, Woonservice, Domesta en Lefier, namen deel aan een samenwerking met meer dan 35 partners, waaronder de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen, om een regionale woonzorgvisie te realiseren.

Het gezamenlijke Woonzorg-akkoord werd op 6 december 2023 ondertekend. Renate Harkema, manager Wonen bij Woonservice, vertelt in het artikel over de uitdagingen bij het integreren van de domeinen Zorg en Wonen. Het vertalen van de visie naar het akkoord duurde een jaar en vereiste intensieve inspanningen, waarbij verschillende partners met uiteenlopende achtergronden betrokken waren.
De volgende fase omvat het opstellen van een uitvoeringsagenda, waarbij externe begeleiding gewenst is. Harkema benadrukt de noodzaak om landelijke ambities aan te passen aan lokale behoeften en pleit voor duidelijke communicatie en begrip tussen alle betrokken partijen.
Voor meer informatie en het volledige artikel: Hoe corporaties in Zuidoost Drenthe participeren in de regionale woonzorgvisie

Wat corporaties doen om wijken veerkrachtig te maken

De sociale volkshuisvesting in Nederland is behoorlijk complex. De woningmarkt is sterk in beweging en er zijn veel uitdagingen, ook voor corporaties. In de videoreeks ‘Wonen, zo kan het ook!’ gaat Aedes in iedere aflevering op zoek naar een nieuwe manier om een bestaand probleem aan te pakken.

De meest recente aflevering gaat over veerkrachtige wijken. In een veerkrachtige wijk is er een optimale mix van mensen. Als er te veel problemen zijn in een woonwijk is dat niet goed voor de leefbaarheid. Hoe los je dat op? We kijken hoe in Apeldoorn gewerkt wordt aan veerkrachtige wijken aan de hand van gesprekken met José Cvetanovic van de gemeente en met Emma Gossink, programmaleider veerkrachtige buurten bij corporatie Ons Huis.


Terug