Vacature: Leden Adviescommissie noodzakelijke werkzaamheden woningcorporaties van BZK

De VTW attendeert u graag op de openstaande vacature: 'Leden van de Adviescommissie noodzakelijke werkzaamheden woningcorporaties' van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Woningcorporaties spelen een cruciale rol bij de huisvesting van huishoudens met een lager inkomen. Wanneer een woningcorporatie financiële problemen ondervindt en duidelijk is dat die problemen niet zelfstandig kunnen worden opgelost, moet deze corporatie op basis van het nieuwe wettelijke kader om advies vragen van de Adviescommissie noodzakelijke werkzaamheden woningcorporaties over de gewenste vervolgstappen.

De Adviescommissie adviseert over de omvang van de noodzakelijke activiteiten van de corporatie in het sociale huursegment die in het belang van de volkshuisvesting behouden moeten blijven en kijkt naar de rol die regiocorporaties daarbij kunnen vervullen. Op basis van het advies kunnen partijen tijdig handelen voordat de financiële problemen te groot worden en worden de volkshuisvestelijke belangen optimaal behartigd. Ook worden zo de kosten voor een sanering van de betrokken corporatie zo veel mogelijk beperkt. Het advies van de adviescommissie vormt een belangrijke bron bij het verzoek tot saneringssteun en het toekennen of afwijzen daarvan. Om die reden zal het advies van de adviescommissie zorgvuldig dienen te worden onderbouwd.

De Adviescommissie wordt begin 2024 voor het eerst ingesteld en zal bestaan uit vijf leden. De commissie bestaat uit een voorzitter, die wordt voorgedragen door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), een lid op voordracht van Aedes (koepelorganisatie voor woningcorporaties) en een drie aparte te werven leden. Van deze leden moet in ieder geval één lid financiële kennis bezitten, waaronder kennis over herstructurering en het herstel van organisaties.

De Adviescommissie heeft een permanent karakter en zal voor onbepaalde tijd worden ingesteld. De leden van de Adviescommissie worden benoemd door de Minister van BZK voor vier jaar, met een mogelijkheid tot herbenoeming. De Adviescommissie moet zodanig zijn samengesteld dat in een advies alle relevante invalshoeken worden meegenomen, wat leidt tot een gezaghebbend advies.

De Adviescommissie wordt actief op het moment dat er een woningcorporatie dreigt in financiële nood te komen. In die situatie moet door de betreffende corporatie een advies worden gevraagd aan de Adviescommissie, die in principe geacht wordt binnen 12 weken na ontvangst van dit verzoek met een advies te komen. Op basis van het advies van de Adviescommissie is het aan alle betrokken partijen (in het bijzonder de verzoekende woningcorporatie, de betrokken gemeente(n), eventueel betrokken corporaties in de regio, het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, de Autoriteit woningcorporaties, Aedes en de minister van BZK, om vervolgacties in gang te zetten. De werkzaamheden van de Adviescommissie rond een adviesaanvraag zijn zodoende afgerond op het moment dat het advies is vastgesteld.

Vacature: Leden Adviescommissie noodzakelijke werkzaamheden woningcorporaties, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) - Werken voor Nederland


Terug