Analyse verkiezingsprogramma’s door Aedes

Aedes analyseerde de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen: PvdA-GL, VVD, CDA, BBB, Volt, JA21, PvdD, Volt, SP, CU, PVV, D66, SGP, FVD, NSC, DENK.  

Algemene bevindingen:

• In alle programma  komenmaatregelen m.b.t. woningbouw (en benodigde regie) sterk naar voren. Hierin zou 30% sociale huur per nieuwbouwproject en per gemeente sterker naar voren mogen komen.

• D66 pleit voor een uniforme en transparante sociale grondprijs. NSC noemt een sociale grondprijs voor locaties die bestemd zijn voor sociale huurwoningen. Dit is een vast percentage van de grondwaarde.

• Er is veel aandacht voor het verhogen van het minimumloon/bestaansminimum. Zelfs bij de rechtse partijen. Hier lijkt consensus over te zijn.

• Aedes maakt zich zorgen over de balans tussen investeringen, duurzaamheid en de huren. Gelukkig zien we nu al in de programma’s van BBB, D66, PvdA-GL, CU, PvdD, SP, NSC, DENK en VOLT dat zij (een vorm van) additionele ondersteuning willen voor corporaties. CDA ontbreekt in dit lijstje. PvdD, PVV en SP pleiten voor huurbevriezing of verlaging. DENK wil huurstijging beperken tot maximaal 2%. PvdA wil een inflatievolgend huurbeleid (tenzij de Cao-lonen minder hard stijgen dan inflatie), CU wil een maximale huurstijging die onder de inflatie of CAO-loonstijging ligt.

• Relatief veel steun voor een rol voor corporaties bij middenhuur. Wel op verschillende manieren (DAEB, afschaffen/opschorten markttoets etc.)

• VVD en VOLT willen iets met een right-to-buy. D66 pleit hier ook voor maar dan in een light variant (wooncoöperaties, onder voorwaarden, de ruimte geven om corporatiewoningen over te nemen). Linkse partijen willen juist de verkoop van corporatiewoningen aan banden leggen.

• Op duurzaamheid zijn er nog veel verschillen. Al is men het erover eens dat fors ingezet moet worden op isolatie. Meerdere partijen pleiten voor hoge ambities en koppelen dit aan huurmaatregelen

• Linkse partijen pleiten voor meer huurdersbetrokkenheid

Lees de analyse verder op de site van Aedes


Terug