Nieuwsbrief 20 oktober 2023

VTW introduceert de Digimeter: online tool voor digitale volwassenheid RvC’s en corporaties

PERSBERICHT - De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) lanceert vandaag de ‘VTW Digimeter’, een innovatieve online checklist die digitale volwassenheid meet en bevordert van Raden van Commissarissen (RvC's) bij woningcorporaties. Naast de commissarissen wordt ook bestuurders van de corporaties van harte uitgenodigd om de Digimeter in te vullen.

Lees verder

‘Goede gesprek in de RvC én trends digitalisering’ - Marco Derksen over VTW Digimeter

De VTW-werkgroep digitalisering roept de leden op om de digimeter in te vullen om de blinde vlekken van de eigen RvC in kaart te brengen. Met de uitkomsten kan de RvC in de bestuurskamer het goede gesprek voeren over digitalisering en innovatie. Daarnaast is de online tool een benchmark die - op termijn - trends in kaart brengt. Marco Derksen, commissaris bij de Woonmensen in Apeldoorn en lid van de werkgroep, geeft tekst en uitleg.

Lees verder

Op 28 november ALV & Regiobijeenkomst - Huurdersparticipatie in de boardroom?

Wij nodigen onze leden graag uit voor een bijzondere dag waarop we zowel onze ALV als de boeiende regiobijeenkomst over de uitdagingen en kansen van huurdersparticipatie organiseren. Het belooft een bijeenkomst (van 15:30 tot 21:00 uur) vol inzichten, discussies en waardevolle ontmoetingen te worden.

Lees verder

Kom naar de webinars op 15 en 22 november 2023: WSW gaat in op actuele vragen en ontwikkelingen

De VTW organiseert op 15 en 22 november twee webinars met WSW over uw actuele vragen en de laatse ontwikkelingen. Verschillende onderwerpen kunnen aan bod komen, van de borging van middenhuur tot de meerjarenbegroting in relatie tot dPi. Rob Rötscheid, bestuursvoorzitter WSW, informeert en beantwoordt vragen van de leden van de VTW.  

Lees verder

Dag van de Volkshuisvesting - 20 november 2023 in Den Bosch

Op 20 november is de eerste editie van de Dag van de Volkshuisvesting in ‘s-Hertogenbosch. Op deze dag, georganiseerd door Ministerie van BZK samen met een programmacommissie, komen we samen rond de centrale thema’s woningbouw, duurzaamheid, betaalbaarheid en leefbaarheid.

Lees verder

Minister de Jonge en marktverkenning

Minister De Jonge lijkt geen principiële bezwaren te hebben tegen het permanent afschaffen van de marktverkenning voor woningcorporaties die in het middensegment willen investeren. Dat valt op te maken uit de antwoorden in het schriftelijk overleg over de verlenging van de tijdelijke opschorting van de marktverkenning. Onlangs sprak de Kamer uit de marktverkenning permanent te willen afschaffen.

Lees verder

Woonbond: Kiezers willen steviger woonbeleid

Het aanscherpen van het woonbeleid in Nederland kan op veel steun van kiezers rekenen. Uit onderzoek van de Woonbond blijkt dat kiezers positief zijn over huurprijzen maximeren in de vrije sector, het bevriezen van de huurprijzen en een groot aandeel sociale huur bij nieuwbouw.

Lees verder

Politiek Nieuwsoverzicht 16 oktober 2023

Via ons politiek weekoverzicht houden we u op de hoogte van het relevante politieke nieuws voor onze sector. Met deze week onder andere:

 • De Jonge wil afspraken over 'straatje erbij', geen afschaffing ladder
 • D66-amendement voor startbouwimpuls voor studentenwoningen
 • Kabinet erkent: Extra tarief overdrachtsbelasting kan impact hebben op woningbouw
 • Kabinet verwacht geen gevolgen huurmarkt door maatregel fbi's
 • Ook dekkingsvoorstel doorbouwgarantie aangenomen door de Kamer
 • De Jonge wil wooncoöperaties financieel ondersteunen in de voorfase
 • Hoorzitting: Breed pleidooi voor meer middelen voor wooncoöperaties
 • De Jonge: Invoering Omgevingswet zal niet vlekkeloos zijn
 • Kabinet herkent zich niet in gebrekkige leefbaarheidsinvesteringen corporaties
 • Kabinet zet vraagtekens bij initiatiefwet bescherming weeskinderen
 • Pararius: Steeds vaker huurwoningen verkocht
 • Heimstaden herziet achtergrond uitponden
 • PvdA: Zet sneller in op onteigening grond voor woningbouw
 • IMF deelt zorgen over sociale problemen door situatie woningmarkt
 • VVD pleit voor regionale aanpak huurregulering
 • Aedes en Woonbond geven input in aanloop begrotingsbehandeling
Lees verder

VTW Academie: Wijkgericht werken in steden en dorpen

Veilige en prettige wijken en buurten zijn van groot belang voor de samenleving. Naast het bieden van een goede en betaalbare woning, gaat het ook om een woonomgeving waar men zicht thuis voelt en zich kan ontwikkelen. Veel corporaties besteden daar veel aandacht aan en steeds vaker in samenwerking met andere spelers in de buurt. Woningcorporaties, bewoners en gemeenten moeten met elkaar vaststellen wat ze verstaan onder leefbare wijken, welke problemen als eerste aangepakt moeten worden en wie daarin de verantwoordelijkheid neemt. 

Lees verder

Actueel: vacatures in RvC

Op dit moment hebben we 7 vacatures bij 7 corporaties: Woonplus, Lefier, Goud Wonen, Zaam Wonen, WOV, Weststellingwerf Woningstichting en Oost West Wonen. Daarnaast zijn Laurentius en Woonveste op zoek naar een directeur-bestuurder en de VTW naar een bestuurslid. 

Lees verder