Voor u ligt de handreiking over toezicht op de energietransitie van corporaties.
De impact van de energietransitie van de gebouwde omgeving op corporaties is fors. De transitie heeft impact op de strategie en de financiën van corporaties, en de sociale impact is groot. Tegelijkertijd biedt de energietransitie kansen: corporaties kunnen als startmotor een belangrijke bijdrage leveren aan innovaties.
De route naar de verduurzaming van alle corporatiewoningen in 2050 (lees: van aardgas af en CO2- neutraal) is nog niet precies uitgestippeld. Alles kan niet in één keer. Maar leun niet achterover. Stel de meerjarenbegroting flexibel op. Reserveringen voor de komende jaren kunnen op basis van toekomstige innovaties en ontwikkelingen nader worden ingevuld.
Zoek daarbij de samenwerking op: samen kom je verder. Daarnaast is het goed als corporaties, het liefst dus gezamenlijk, experimenteren met nieuwe technieken voor de energietransitie. Bespreek dit zorgvuldig in de RvC en bevraag de bestuurder over nut en noodzaak én over de effecten op de meerjarenbegroting.
We nemen u als toezichthouder in deze handreiking mee op weg naar een CO2 neutraal 2050. We staan samen voor een grote opgave: de energietransitie heeft óók impact op uw rol als lid van de RvC.
Deze handreiking beoogt niet uitputtend te zijn, maar geeft een aanzet tot nadenken en acties in de RvC. Mist u bepaalde informatie of heeft u interessante aanvullingen, dan horen we graag van u.
Albert Kerssies, directeur VTW
Guido van Woerkom, voorzitter VTW