1

Aandacht van toezichthouders

Deze handreiking is tot stand gekomen in een samenwerking met Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties, Aedes, NVBW en VTW. Met deze handreiking willen partijen het belang van duurzame inzetbaarheid onder de aandacht brengen bij toezichthouders van woningcorporaties en dit thema een logisch onderdeel maken van het toezicht- en toetsingskader.

Onder duurzame inzetbaarheid verstaan we het vermogen werk te houden en nieuw werk te krijgen.” (Rothwell & Arnold, 2007) dankzij:

  • Vitaliteit: mentaal en fysiek in staat zijn om te blijven werken;
  • Verandervermogen: de mate waarin en wijze waarop je kunt inspringen op nieuwe ontwikkelingen;
  • Vakmanschap: goed in je werk zijn en blijven.” (Nauta & Van de Ven, 2016, 2017; Van de Ven & Nauta, 2018)

Duurzame inzetbaarheid is zowel een maatschappelijk vraagstuk als een vraagstuk van goed werkgeverschap. Maatschappelijk gezien neemt niet alleen de beschikbaarheid van arbeidskrachten af maar verandert ook de personeelsopbouw binnen organisaties door demografische ontwikkelingen. Net als in andere sectoren stromen binnen de corporatiesector minder jonge mensen in en werken huidige medewerkers langer door waardoor de gemiddelde leeftijd binnen de corporatiesector stijgt en de complexiteit van het werk toeneemt. Aan werkgevers de uitdaging medewerkers mentaal en fysiek fit, gezond en flexibel te houden. Dat is nodig om mee te gaan met de snelle ontwikkelingen van de huidige samenleving. Deze ontwikkelingen vragen om wendbare corporaties met competente en flexibele medewerkers.

De mate waarin een corporatie in staat is om in te spelen op actuele veranderingen binnen de volkshuisvesting, is sterk afhankelijk van de competenties, de betrokkenheid en het werkplezier van de medewerkers. Het succes van een woningcorporatie is afhankelijk van de kwaliteit van de medewerkers. Daarom is investeren in duurzame inzetbaarheid als onderdeel van het strategisch personeelsbeleid van cruciaal belang voor een gezonde bedrijfsvoering.

Omdat er veel manieren zijn om duurzame inzetbaarheid te organiseren, is van belang dat een bestuurder van een woningcorporatie een visie en strategie heeft om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te bevorderen. Daarnaast is het strategisch van belang dat een bestuurder toetst of de ingezette maatregelen wel leiden tot het gewenste resultaat en dat de bestuurder zich hierover kan en wil verantwoorden richting de ondernemingsraad en de raad van commissarissen.

Rol toezichthouders

Als toezichthouder ben je verantwoordelijk voor het houden van toezicht op het beleid van de bestuurder en de realisatie van de strategische doelstellingen van de woningcorporatie¹. Met deze handreiking willen we handvatten bieden om het gesprek tussen toezichthouders en bestuurder over duurzame inzetbaarheid op gang te brengen. Ook reiken we bouwstenen aan om:

  • het thema te agenderen
  • de verschillende aspecten van duurzame inzetbaarheid te verkennen
  • een beeld te krijgen van wat de maatschappelijke en organisatorische impact is
  • samen te komen tot visie- en strategievorming en concrete maatregelen te verkennen
  • samen te komen tot een verantwoordings- en toetsingskader op het terrein van duurzame inzetbaarheid.

De handreiking is als volgt opgebouwd; we starten met de rol van commissarissen bij duurzame inzetbaarheid, daarna volgt een toelichting op het begrip duurzame inzetbaarheid. Deze handreiking wil een ‘levend’ document zijn. Mocht u op- of aanmerkingen hebben dan kunt u deze mailen aan info@flowweb.nl

¹Naast toezichthouder heeft de raad van commissarissen ook een rol als werkgever richting de bestuurder. Deze handreiking biedt ook handvatten om met de bestuurder het gesprek aan te gaan over de duurzame inzetbaarheid van de bestuurder.

Arrow-prev Arrow-next