Voorwoord

Elk jaar begroet de VTW circa 175 nieuwe leden als commissaris. Voor een aantal is toezicht houden een nieuw vak en is het een eerste commissariaat; anderen hebben ervaring als toezichthouder in een andere sector en is de volkshuisvesting nieuw. Maar voor allemaal is de eerste indruk dat zowel de wet- en regelgeving over governance als over de volkshuisvesting en de woningcorporaties een behoorlijke zoektocht is.

Een veel gehoorde vraag van commissarissen is wat ze nu precies wel en niet moeten, mogen of kunnen. Een juridische analyse van wetten en eigen regels kan daar vaak een antwoord op geven. Maar interessanter – en wellicht ook belangrijker – is de vraag wat verstandig is en wat wel en niet hoort. Mooi voorbeeld is de bekende Maserati van die Amsterdamse woningcorporatie. Tijdens de parlementaire enquête over het functioneren van woningcorporaties – alweer 6 jaar geleden – werd vastgesteld dat er geen wet- en regelgeving over was en het dus niet verboden was. Anders gezegd: het mocht! Of het verstandig was en of het hoorde was een heel andere vraag. En over het antwoord zijn in dit geval de meeste commissarissen het wel eens, maar er zijn natuurlijk voorbeelden waar de meningen over verschillen. En dan gaat het om bespreekbaar maken en je mening ter discussie durven stellen. Blijven leren zoals ook wel wordt gesteld.

In de meeste cases in dit boekje gaat het zowel om kwesties die te maken hebben met governance, bijvoorbeeld: wat is de rol van de auditcommissie of wat te doen als twee bestuurders er niet uitkomen, als om volkshuisvestelijke vraagstukken, zoals het dilemma nieuwbouw/sloop of renovatie, of de waardebepaling van over te nemen vastgoed.

Net als in de eerste handreiking Toezicht in de praktijk kennen de cases in dit boekje geen ideaaloplossing. Oplossingen worden natuurlijk ook vaak bepaald door de context. Is de bestuurder ervaren of niet, is de corporatie rijk of arm, is de relatie met de huurders goed of slecht. Kortom: wat in de ene situatie een prima oplossing is, kan elders compleet verkeerd uitpakken. Daarom gaat het ook in deze handreiking om denkrichtingen en boodschappen.

We hopen dat u de cases met plezier leest en wellicht bespreekt met uw collega’s en ook nu weer de oproep: vindt u dat we er fors naast zitten…. dan horen we dat graag. Immers een goede commissaris hoort graag nieuwe inzichten.

Januari 2020

Drs. Koos Parie
Gerard Erents RA

Arrow-prev Arrow-next