In de lokale driehoek maken corporaties prestatieafspraken met gemeenten en huurdersorganisaties. Met de wijziging van de Woningwet krijgt de lokale driehoek meer ruimte om het proces rondom te prestatieafspraken samen te kunnen inrichten (lokaal maatwerk).
Vanaf 2022 moeten corporaties jaarlijks voor 1 april (in plaats van 1 juli) een uitnodiging sturen naar gemeenten en huurdersorganisaties voor het voeren van overleg in verband met afspraken over de uitvoering van de woonvisie van die gemeenten in ten minste het volgende kalenderjaar.27 Voor 2022 moesten corporaties deze uitnodiging jaarlijks uiterlijk op 1 juli versturen, tegelijk met het activiteitenoverzicht (ook bekend als bod). De wetgever heeft de datum bewust vervroegd. De vervroeging geeft de volgens de wetgever partijen de gelegenheid geven om terug te kijken op het voorgaande jaar, samen te besluiten of en waarover afspraken moeten worden gemaakt of moeten worden bijgesteld. Daarnaast kan in het overleg worden besproken welke onderdelen partijen graag in het te leveren activiteitenoverzicht terugzien en kunnen in de lokale driehoek procesmatige afspraken worden gemaakt over het vervolg van de cyclus. Daarbij kan de lokale driehoek afspreken wanneer de corporatie een activiteitenoverzicht deelt. Als hierover geen afspraken worden gemaakt, moet de corporatie het activiteitenoverzicht jaarlijks uiterlijk op 1 juli toesturen. Corporaties hoeven niet meer vooraf te overleggen met huurdersorganisaties over het activiteitenoverzicht. De RvC moet het activiteitenoverzicht wel nog steeds goedkeuren. Vanaf het moment dat het overzicht is toegestuurd, kan de lokale driehoek verder spreken over de voorgenomen activiteiten. Daarbij heeft de wetgever bevestigd dat het maken van meerjarige prestatieafspraken mogelijk is. De Woningwet verplicht vanaf 1 januari 2022 om de prestatieafspraken openbaar te maken, veel corporaties publiceerden de prestatieafspraken al op hun website.
Met deze wijzigingen biedt de Woningwet meer ruimte voor lokaal maatwerk in het proces rondom de prestatieafspraken. De lokale driehoek kan het standaardproces uit de Woningwet gebruiken als terugvaloptie, wanneer partijen het niet eens worden over een gezamenlijk lokaal proces. De wetgever heeft aangegeven dat bij specifieke afspraken in de prestatieafspraken ook andere partijen betrokken kunnen worden, zoals onderwijsinstellingen, welzijnsorganisaties en zorgaanbieders.28 Dit is niet verplicht.