1

Inleiding

Voor u ligt de nieuwe VTW-handleiding Duurzaamheidsdilemma’s in de boardroom. De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid gaan razendsnel. Regelgeving, doelstellingen van het Rijk, CO2-beleid worden aangescherpt. Onze kijk op circulariteit, klimaatadaptatie en op de leefomgeving veranderen voort­durend. Deze ontwikkelingen waren voor de VTW de aanleiding om deze nieuwe uitgave te maken.

De VTW heeft al vaker een handleiding Toezicht op duurzaamheid gepubliceerd voor haar leden. De eerste handleiding uit 2013 ging over het vormgeven van duurzaamheidsbeleid. De tweede versie verscheen na de vaststelling van het ­Klimaatakkoord van Parijs (2015) en het Nederlandse Klimaatakkoord (2019).

De meest recente versie uit 2022 breidde het thema duurzaamheid uit met twee actuele thema’s: circulaire economie en biodiversiteit. Nu, 11 jaar na de eerste handleiding, houden de VTW-leden toezicht op de verdere implementatie van duurzaamheid binnen woningcorporaties in Nederland. Het is daarom tijd voor een actuele handleiding waarin we ook de focus leggen op de actuele dilemma’s in de boardroom.

Als eerste lichten we in deze handleiding de belangrijkste duurzaamheids­begrippen toe die voor u als toezichthouder relevant zijn (hoofdstuk 2).

Wat betekenen deze begrippen precies en hoe hangen ze samen?

Vervolgens besteden we aandacht aan het Europese beleid en de regelgeving (hoofdstuk 3). De invloed van de EU op het uniform maken van regels neemt toe en dit heeft ook gevolgen voor de werkwijze van corporaties.

Daarna volgen drie inhoudelijke hoofdstukken waarin we een belangrijke thema toelichten en de belangrijkste dilemma’s in de boardroom bespreken. De thema’s die achtereenvolgens aan bod komen zijn:

  • Energie en CO2-uitstoot (hoofdstuk 4)
  • Klimaatadaptatie en biodiversiteit (hoofdstuk 5)
  • Circulariteit (hoofdstuk 6).
  • We sluiten de handleiding af met enkele algemene aanbevelingen voor ­toezichthouders op basis van alle besproken thema’s (hoofdstuk 7).
Arrow-prev Arrow-next