In deze publicatie gaan wij niet nader op deze vraag in. Het is echter ook voor de werkgeversrol van belang zich rekenschap te geven van de bestuurlijke verhoudingen. Voor de toezichthouder is het één van de randvoorwaarden die bekend wordt verondersteld.
De belangrijkste taak van de RvC is om de kwaliteit van goed bestuur te borgen. De raad handelt hierbij vanuit drie posities:
De laatste jaren wordt ook gesproken over de rol van de RvC als netwerker/ambassadeur van de corporatie.
Als commissaris zet je altijd het belang van de organisatie voorop, niet de wensen van individuele bestuurders of stakeholders. De invulling van de werkgeversrol wordt verderop in deze publicatie toegelicht.
De corporatiesector heeft haar eigen Governancecode Woningcorporaties waarin ook de rol van de RvC is vastgelegd.
https://www.vtw.nl/governancecode-woningcorporaties
Als commissaris heb je een formele en informele werkgeversrol. Formeel gezien ben je onderdeel van de RvC, waaraan de bestuurder verantwoording moet afleggen. Informeel gezien ben je een kritisch en meedenkend klankbord voor de bestuurder, die te maken krijgt met talrijke veranderingen en richting moet geven aan de organisatie. Deze bestuurder is ook ‘gewoon’ een mens die zowel enthousiasme en werklust, als onzekerheid, twijfel en dilemma’s kent. Als commissaris is de sociale interactie met de bestuurder dan ook een belangrijk onderdeel van je takenpakket. Daarnaast heeft de RvC de regie om te zorgen voor goed leiderschap en tijdige opvolging bij vertrek van de bestuurder. ‘Kwaliteit en continuïteit van leiderschap’ is dan ook een primaire (ook wel smalle) werkgeversrol van de RvC.