Het is de taak van de commissarissen om te komen met een voorstel voor de selectie van bestuur en toezichthouders. Een open en transparante werkwijze ten aanzien van de nieuw samen te stellen RvC na een fusie is van groot belang. Bij een fusie is immers ook de positie van de RvC zélf in het geding. Een te grote RvC, die eenvoudigweg bestaat uit een samenvoeging van beide bestaande raden, kan zorgen voor een onwerkbare en ongeloofwaardige situatie. Behoefte aan continuïteit kan een reden zijn om niet allemaal nieuwe commissarissen te benoemen.
“Zoek een partner die qua cultuur bij je past en denk niet vanuit de huidige maar gewenste situatie. Zo ook bij de samenstelling van de RvC en het bestuur. Stel eerst een gewenst profiel op en kijk dan welke personen daar wel of niet bij passen.”
Joke Abbring, commissaris Woningbelang, Ieder1 en TBV Wonen.
De VTW beveelt aan om de nieuwe RvC samen te stellen op basis van de benodigde kwaliteiten en competenties voor het toezichthoudend kader van de fusiecorporatie. Daartoe worden nieuwe profielschetsen voor de RvC-leden opgesteld. Een, met de huurdersorganisatie afgestemde profielschets van de commissaris(sen) op voordracht van de huurders, maakt hier onderdeel van uit. De praktijk laat zien dat, om te komen tot een passende omvang en samenstelling, de RvC (deels) kan worden gevormd uit de leden van de afzonderlijke raden. De volgende procedure kan worden gevolgd:
9 Voor meer informatie zie ook de handreiking ‘De huurdercommissaris, praktisch handvat voor invulling van het voordrachtsrecht’ (2017) van de VTW en de Nederlandse Woonbond.
Naast deze procedure, zijn er meerdere opties mogelijk met in extremis het aftreden van de beide voltallige raden. In het kader van continuïteit en het benutten van de opgebouwde kennis en ervaring, is dit in veel gevallen een niet wenselijke situatie.
De RvC bepaalt, vanuit zijn rol als werkgever en als de topstructuur van de organisatie de samenstelling van het bestuur. Het is belangrijk dat deze invulling op een transparante wijze plaatsvindt, op basis van een profielschets passend bij de (opgave van de) fusiecorporatie en op basis van een af te nemen (ontwikkel)assessment. Deze profielschets dient te worden geaccordeerd door de afzonderlijke RvC’s. Ook indien het bestuur wordt gevormd uit één der besturen van de te fuseren partijen, benoemen de RvC’s (ofwel de nieuw samengestelde RvC) het bestuur.
De benoeming van het bestuur is in eerste instantie een voorgenomen benoeming, die pas wordt geëffectueerd bij het passeren van de fusieakte. Een positieve zienswijze van de Aw is benodigd indien er sprake is van: