Huub Willems: “Vaak zit er eigenlijk iets anders achter het probleem dat je wordt gepresenteerd”

26-04-2013 17:59

Huub Willems was tot 2009 vicepresident van het Gerechtshof in Amsterdam en is momenteel Raadsheer-plaatsvervanger bij de Ondernemingskamer. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Corporate Litigation aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als lid van de adviesgroep bestuurlijke vraagstukken heeft hij zich inmiddels over een aantal zaken gebogen. “Vaak zit er eigenlijk iets anders achter het probleem dat je wordt gepresenteerd. Als je dat kunt benoemen heb je toegang tot de oplossing.”

Heldere oplossing
“Tot op heden ben ik betrokken geweest bij twee cases”, vertelt Willems. “In beide gevallen hebben we een duidelijk bijdrage kunnen leveren en leidde interventie van de adviesgroep tot een heldere oplossing. Het wij hebben ons er intensief mee bemoeid.” In een van de gevallen dreigde een thema een vervelende splijtzwam binnen de organisatie te worden. De interne betrokkenen zaten er ernstig mee in hun maag, maar kwamen er zonder ondersteuning duidelijk niet uit. Willems: “We hebben er veel tijd ingestoken, zoals dat hoort, en er een scherp juridisch adviesstuk over geschreven. Zoals wij ook teruggekoppeld kregen, hebben wij een heldere oplossing voor een serieus probleem geformuleerd. Dat is precies wat wij horen te doen.”

Vrije keuze
Willems: “Het was mijn verwachting dat meer mensen zich bij ons zouden melden, maar tot op heden is het aantal zaken beperkt. Dat is natuurlijk niet per se een zorgelijk gegeven, het zou ook niet goed zijn als het storm zou lopen.” Toch denkt hij dat er binnen de sector meer situaties zijn die om interventie van de commissie vragen dan het aantal cases tot op heden doet vermoeden. Het relatief geringe aantal zou volgens Willems kunnen liggen aan het feit dat er binnen de corporatiesector nog onvoldoende bekendheid is met de Adviesgroep. “Het kan zijn dat onze functie van wat vaker - of duidelijker - moet worden uitgelegd. Er zijn ongetwijfeld toezichthouders die met dilemma’s of uitdagingen rondlopen waar ze bij ons mee terecht zouden kunnen zonder dat ze dat weten. Het blijft uiteraard wel nadrukkelijk een vrije keuze. Niemand moet zich verplicht voelen zich bij ons te melden. Integendeel. ”

Vertrouwelijkheid
Een belangrijk deel van de toegevoegde waarde van de adviesgroep bestaat in de visie van Willems uit de grote mate van deskundigheid en ervaring van de leden. “Dit groepje mensen weet echt waar ze het over heeft. Onze achtergrond zorgt er toch voor dat je goed bent in net even verder kijken. Vaak zit er eigenlijk iets anders achter het probleem dat je wordt gepresenteerd. Als je dat kunt benoemen heb je ook toegang tot de oplossing.” Willems onderstreept het vertrouwelijke karakter van de adviesgroep en haar werkzaamheden. “Onze bemoeienis kan voor sommigen als onprettig worden ervaren. Je legt onvermijdelijk toch wat zenuwen bloot. Wat helpt is het feit dat wij ons werk in de grootst mogelijke vertrouwelijkheid uitvoeren. Anonimiteit van de betrokkenen is waar mogelijk gewaarborgd. Wij zijn onafhankelijke adviseurs die objectief naar de omstandigheden kunnen kijken. Als dat nodig is zijn wij slechts een luisterend oor. Dat kan soms al geweldig helpen.”


Veel gezocht